Aturada
Per Anna Palet Moneva i Diego Sánchez Carbó
Publicat el 06 de desembre 2021

El passat 16 de novembre 14 jugadores de nou clubs de la Primera Iberdrola van oferir una roda de premsa a la seu de l’Asociación de Futbolistas Españoles (AFE), a Madrid, per denunciar la precarietat amb la qual treballen i anunciar protestes fins que la situació canviï, contemplant, fins i tot, la convocatòria d’una possible vaga.  

L’objectiu és clar: volen que s’aprovin els estatuts per la professionalització de la lliga i, així,  posar fi a situacions tan preocupants com la que es va viure fa poc en un partit del Rayo Vallecano, on una jugadora es va donar un cop al cap i va haver de ser atesa pels serveis mèdics de l’equip visitant. 

La polèmica amb els estatuts

El Consejo Superior de Deportes (CSD) va aprovar la professionalització de la Primera Divisió el passat juny, però aquesta només serà efectiva després de l’aprovació dels estatuts. El problema és que el CSD vol consens i, en canvi, s’han presentat dues propostes: una amb l’acord de 12 clubs i l’altra  recolzada per Barça, Real Madrid i Athletic Club.
 
Tania Tabanera, delegada de Futbol Femení a AFE, considera que  la responsabilitat del bloqueig  “no recau en una única institució”, però assegura al Diari de Barcelona que “el CSD és la que més capacitat d’actuació té”.

Tabanera creu que en la situació actual es poden fer dues coses: “Esperar que els clubs es posin d’acord” o “exercir la funció governamental que té el CSD” a qui acusa de “falta de lideratge”. A més considera que “en una societat democràtica la unanimitat és un concepte idíl·lic” i que “potser ja és el moment de prendre una decissió”.


Les jugadores ja van fer una vaga fa dos anys per aconseguir un conveni col·lectiu


D’altra banda, fonts del CSD expliquen que si demanen consens és perquè l’Advocacia de l’Estat els va dir que no estan facultats “per aprovar uns estatuts si n'hi ha dos sobre la taula”.  A més, asseguren que “l’AFE ha estat informada de totes les negociacions” i que “estan en el seu dret de pensar que el CSD ha de liderar d’una altra manera”, però que al final “la lliga femenina estarà dirigida per 16 clubs que són els que s’han de posar d’acord”.

Des del CSD defensen que estan compromesos amb la professionalització de la lliga, però diuen que aquest tipus de processos solen ser llargs i no volen que “el núvol tòxic que envolta el futbol masculí, arribi també al femení”. “Hem de sortir del marc de bel·licisme entre els partidaris de Rubiales i els de Tebas”, asseguren.

Les protestes venen de lluny

En les darreres setmanes les futbolistes de la Primera Iberdrola han fet aturades simbòliques de 30 segons al començament dels partits i, tal com han anunciat en roda de premsa,  s’esperen noves accions fins que la situació canviï i s’arribi a un acord amb els estatuts.


Tania Tabanera: "El tracte a les futbolistes és indigne per a una societat defensora de la igualtat"


Aquest tipus d’accions reivindicatives no són noves i, de fet, les esportistes ja  van fer una vaga fa dos anys per aconseguir un conveni col·lectiu que regulés salaris mínims, mesures de conciliació, de protecció davant l’embaràs, etc. L’èxit de la iniciativa i l’aprovació de la professionalització de la primera divisió el passat mes de juny van il·lusionar les jugadores que ara veuen com el projecte està completament bloquejat.

Això suposa allargar situacions de precarietat en el sector i, per exemple, aquesta pretemporada les professionals del Rayo Vallecano van haver d’aturar els entrenaments per exigir que el club les donés d’alta a la Seguretat Social. “El tracte que està rebent la competició i les futbolistes no és digne d’una societat que ha de defensar la igualtat”,  assegura Tania Tabanera.

Segons el CSD, encara queden quatre mesos per arribar a un acord, però les jugadores no estan disposades a esperar tant de temps. Si no hi ha un pacte abans, la vaga podria tornar a ser una realitat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —