Amplien fins al gener del 2021 la prohibició dels desnonaments - Diari de Barcelona

El Consell de Ministres ha aprovat prorrogar la prohibició dels desnonaments i de la pujada "abusiva" dels preus del lloguer fins al 31 de gener del 2021.
També s'han ampliat les mesures sobre grans tenidors respecte del lloguer. Els grans propietaris hauran de decidir entre treure el 50% del lloguer o la reestructuració del deute, en almenys 3 anys.
D'altra banda, s'ha prorrogat l'anomenat 'abonament elèctric', reformant-lo per poder incloure a aquelles persones que hagin entrat en situació de vulnerabilitat per la covid-19. En concret, aquells que estiguin a l'atur, en ERTE o que estiguin amb una jornada reduïda. Els beneficiaris d'aquesta mesura es podran acollir també a un nou abonament "tèrmic".
Les mesures, que es van aprovar el mes de març, ja es van prorrogar el mes de juliol fins al 30 de setembre. Davant de la finalització dels terminis, el Consell de Ministres ha tirat endavant aquest dimarts una part de les accions previstes a l'anomenat 'escut social', impulsat pel govern espanyol davant de la pandèmia i que no inclou, de moment, l'ampliació de la moratòria hipotecària.
A més, s'inclou fins a la mateixa data a possibilitat d'acollir-se a una pròrroga de sis mesos del contracte de lloguer per als casos en què finalitzés ara.
Els talls de subministrament
La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat també que la prohibició de tallar els subministraments als col·lectius vulnerables també s'estén perquè està contemplat a la normativa.
El que ha caigut, per falta d'acord en el govern de coalició, és l'ampliació de la moratòria hipotecària, que decau aquest dimecres.
La resposta de la PAH
Des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) critiquen que aquesta ampliació només contempli la suspensió dels desnonaments si l’impagament del lloguer està vinculat a la vulnerabilitat provocada per la Covid-19 i consideren que la pròrroga de només quatre mesos és insuficient, i més “quan el propi govern ha reconegut que no sortirem de la crisi fins al 31 de desembre de 2021”.
“Enguany ja hi ha hagut més d’11.000 desnonaments de gent que era vulnerable abans de la Covid, i tots aquests no estan coberts pel decret. Considerem que és un decret insuficient, s’ha mostrat bastant ineficaç en aquests mesos que ha estat vigent, i que ara l’hagin ampliat sense canviar una coma després de tota la pressió i denúncia feta ho trobem bastant insòlit”, reivindica Juanjo Ramón, portaveu de la PAH al Diari de Barcelona.
És per això que des de la Plataforma reivindiquen que aquesta ampliació s’estengui mínim fins al 31 de desembre de 2021, “per donar més coll a la gent per recuperar-se, i al mateix temps donar més coll a l’administració per poder oferir mesures que ofereixin resposta real en el moment que arribi el desnonament".
Paral·lelament, també demanen que el decret no només se centri en els desnonaments en els casos que es pugui demostrar vulnerabilitat vinculada a la Covid, sinó que cobreixi tots els desnonaments que van quedar suspesos. En aquesta línia, consideren que l’ampliació “només afecta una part molt petita” de la població vulnerable, i apunten que les xifres dels desnonaments “s’aniran multiplicant perquè els afectats no entren dins d’aquesta ampliació”.

