'Iter', el programa que generarà energia sense emissions de carboni ni residus radioactius - Diari de Barcelona
Energia
'Iter', el programa que generarà energia sense emissions de carboni ni residus radioactius
Aquest projecte internacional de fusió nuclear comença l'assemblatge del dipòsit al sud de França

El projecte internacional de fusió nuclear, Iter (Reactor Termonuclear Experimental Internacional), ha començat aquest dimarts una nova fase que consisteix en l'inici de l'assemblatge del dipòsit. El programa, que es desenvolupa al sud de França, promet generar energia sense emissions de carboni i sense residus radioactius.
La iniciativa ha estat impulsada per 35 països, entre els quals hi ha la Unió Europea però també Suïssa i Regne Unit, que financen el 45% dels costos del projecte. També hi participen els Estats Units, la Xina, Japó, Rússia, l'Índia i Corea del Sud, que aporten un 9% del cost cada un.
El president francès, Emmanuel Macron, ha destacat que Iter "és una promesa de pau" i de "progrés", ja que generaria energia sense emissions de CO₂ i sense "gairebé" residus. Macron ha afegit que es tracta d'una "proesa científica" i que els resultats de l'experimentació que s'efectuarà els pròxims anys és concloent: "L'energia nuclear encara pot ser un sector del futur".
L'assemblatge del dipòsit que s'ha iniciat aquesta setmana, es prologarà fins al desembre de 2025. Serà llavors quan els científics i els enginyers implicats verifiquin el funcionament de la màquina experimental gegant que produirà uns 500 megawatts d'energia tèrmica. Aquesta quantitat traduïda en termes d'electricitat equival a 200 megawatts, suficients per abastir 200.000 llars.
Pel que fa al combustible, s'utilitzaran petites quantitats de gas deuteri i de triti (hidrogen) que s'obtenen a partir de l'aigua del mar i del liti, de manera que es tracta d'una matèria primera molt abundant i que permetria abastir a la humanitat durant milions d'anys. Una quantitat de la mida d'una pinya d'aquest combustible permetria generar la mateixa energia que 10.000 tones de carbó.
"Si la fusió s'universalitza com a complement de les energies renovables, l'ús de l'electricitat podria estendre's molt per reduir les emissions d'efecte hivernacle del transport, els edificis i la indústria", ha destacat Bernard Bigot, director general d'Iter.
En un futur
La idea és que en un futur es dissenyi una planta de fusió nuclear amb una potència entre 10 i 15 vegades superior. Els responsables del projecte confien que el cost de construir i operar una instal·lació de fusió d'aquestes característiques sigui similar al de les centrals nuclears actuals, que utilitzen l'energia de fusió atòmica.

