Un de cada 10 treballadors amb diversitat funcional ha perdut la feina per la pandèmia - Diari de Barcelona
Situació laboral
Un de cada 10 treballadors amb diversitat funcional ha perdut la feina per la pandèmia
Més de 150 de 1.292 empleats de l'empresa ordinària continuaven sense treballar amb normalitat a l'1 de setembre

Un 9,3% de les persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental que estaven ocupades en l'empresa ordinària ha perdut la seva feina entre març i setembre. Així ho revela un estudi fet per les federacions ACTAS; AMMFEINA i Dincat. En concret, i d'acord a una mostra de 3.220 persones, es va passar de 1.426 persones ocupades al març a 1.292 al setembre. Les entitats han alertat, però, que la xifra "podria ser només la punta de l’iceberg". A data d'1 de setembre, més de 150 de les 1.292 persones participants en l'estudi que tenien un contracte laboral en vigor encara no treballaven amb normalitat. Així, la xifra de destrucció d'ocupació podria créixer fins al 20,3%.
Com a conseqüència d'aquest increment, les entitats socials que gestionen serveis i programes d’orientació laboral han patit un increment de més de 16 punts en la demanda de participació en aquests recursos de recerca de feina.
Les organitzacions han assegurat que l'escenari és "molt incert i preocupant" per aquests col·lectius, que a més tenen estructuralment més dificultats per trobar feina. Per això, han instat l'administració a promoure polítiques actives d’ocupació que afavoreixin la inserció laboral d’aquestes persones i posin a la seva disposició els suports necessaris per mantenir els seus llocs de feina.
D’una banda, han reivindicat l’aplicació de mesures d’acció positiva en els diferents programes de les polítiques actives d’ocupació i serveis d’orientació, intermediació, acompanyament i suport. També demanen el reconeixement de la metodologia del Treball amb Suport (TaS) com un servei especialitzat i amb pressupost específic.

