CatalàVisible
Per ACN
Publicat el 17 d’abril 2021

Prop d'un miler d'advocats s'han inscrit al programa de foment del català a la justícia gratuïta. Es tracta d'un conveni entre el Departament de Justícia i el Consell de l'Advocacia Catalana, que té com a objectiu garantir els drets dels ciutadans a ser atesos en català. El programa, que es va posar en marxa a principis d'any, consisteix a fomentar la presentació dels escrits en llengua catalana i sol·licitar al jutjat que la documentació també es notifiqui en català.

Els professionals que, en l'exercici del servei del torn d'ofici, presenten determinats escrits en llengua catalana, com ara una demanda, un recurs o una contestació, reben una compensació de 14 euros per actuació.

Les inscripcions es fan a través del Servei Lingüístic del Consell de l'Advocacia, que ofereix tots els recursos necessaris perquè tothom que ho desitgi es pugui inscriure al programa. A la pàgina web es pot trobar des d'un traductor automàtic, fins a formularis jurídics, diccionaris, manuals d'estil i de bones pràctiques lingüístiques, serveis de consultes lingüístiques o de correcció de textos, entre altres eines.


Menys del 10% de les sentències en català

Segons dades del Departament de Justícia, l'any 2019 només un 8,5% de les sentències dictades a Catalunya van ser emeses en català, respecte al 12,2% de fa sis anys. Aquesta davallada als jutjats és cada cop més preocupant d'ençà que el 2004 es va arribar a un màxim de 20% de sentències en català.

Per revertir aquesta tendència s'estan duent a terme diverses iniciatives per a l’ús i promoció del català a la justícia incloses al Pla de treball subscrit per la Generalitat de Catalunya i el Consell de l'Advocacia, com ara l'organització de jornades de treball amb totes les administracions implicades per posar en comú les accions a dur a terme, o el reconeixement dels professionals que incentiven l'ús del català als jutjats.

En aquest sentit, la presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, ha destacat "el dret de la ciutadania a utilitzar el català com a llengua oficial, tal i com reconeix l'article sis del nostre Estatut d’Autonomia, tenint els poders públics l’obligació d’establir les mesures necessàries per garantir el compliment efectiu dels drets lingüístics de les persones davant les administracions públiques".

Per a Gay, "les ràtios de l'ús del català a la justícia assenyalen la necessitat de continuar incidint enèrgicament en la protecció i l'impuls de la llengua, així com de dur a terme un exercici de responsabilitat col·lectiva per tal del millorar-les".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —