Les incògnites i la controvèrsia de la tecnologia 5G - Diari de Barcelona

Una cinquantena de persones es va concentrar ahir a la tarda a la plaça Catalunya per protestar contra la implementació de la tecnologia 5G, un dels eixos principals de l'edició del Mobile World Congress ajornada enguany pel coronavirus. Els manifestants denuncien la manca de debat públic sobre els inconvenients de la 5G i les incògnites que suscita aquest avenç tecnològic, com per exemple si és perjudicial per a la salut de la ciutadania o si és ecològica.
És la tercera convocatòria col·lectiva que es fa des de Stop 5G Barcelona, Ecologistas en Acción i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que segueixen insistint en la necessitat de "posar damunt la taula aquest debat necessari sobre aquesta implementació d'antenes a la ciutat. I fer seure els experts científics per aclarir l'impacte real que pot ocasionar", segons explica Núria Marín, la portaveu de Stop 5G Barcelona i en representació de la FAVB.
Una de les demandes d'aquesta agrupació és la moratòria de l'arribada d'aquesta tecnologia per assegurar unes certes garanties i un control rigorós, que conduiria a un canvi de la llei de telecomunicacions vigent. Segons la portaveu, "l'Administració es fa el suec i ha cedit davant la pressió de grans corporacions de telecomunicacions i els seus interessos econòmics".
Una problemàtica que, segons expliquen els manifestants, s'ha agreujat durant el confinament, ja que la tecnologia ha sigut un element indispensable per poder-nos comunicar o teletreballar des de casa. El descontentament s'ha fet palès amb els cinc minuts de soroll per protestar contra aquesta problemàtica. Un debat que s'ha tornat a reobrir, però que és acumulable a tots el que provoca un canvi substancial tecnològic. Altres exemples d'incertesa es van viure amb els dubtes que suscitava l'ús dels telèfons mòbils, l'ús de wifi o la implementació de 3G i 4G.
Entre els assistents a la protesta hi havia manifestants que no només protestaven contra la xarxa 5G, sinó que també mostraven la seva profunda indignació amb la gestió política de la pandèmia. És el cas de la Paloma Punsola, guia turística, que afirma que els dirigents "han enfonsat Espanya".
Dada la expansión que ya se está produciendo de la tecnología 5G, sin el suficiente debate social ni científico, Ecologistas en Acción queremos declarar: pic.twitter.com/OnQQW58SdG
— Ecologistas en Acción (@ecologistas) June 23, 2020
Manifestació contra el 5G (Lorena Sopena)
Una incertesa global
La controvertida tecnologia 5G va molt més enllà de la ciutat de Barcelona. I de fet, a Gran Bretanya, ja s'han produït atacs contra les antenes 5G. Aquest neguit sobre la implementació d'aquest avanç tecnològic era previ a l'arribada de la pandèmia mundial, que ha agreujat la incertesa sobre els efectes que pot tenir en l'organisme i les fake news s'han multiplicat a les xarxes.
A nivell internacional, han sorgit defensors de teories que afirmen que el 5G pot contribuir a la transmissió del coronavirus. Aquestes informacions que han sigut desmentides per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i per la Comissió Internacional de Protecció de Radiació no Ionitzant (ICNIRP, en anglès), qui s'encarrega de detallar els perills que suposa la salut i l'exposició a les radiacions.

