Les protestes anticonfinament divideixen els Estats Units - Diari de Barcelona

Homes armats, caravanes de cotxes i pancartes que desmenteixen la Covid-19. Durant els darrers dies, s’han produït nombroses manifestacions com aquestes en diverses parts dels Estats Units, des de Utah, Ohio i Carolina del Sud. El país nord-americà és l’estat amb més casos de coronavirus actius al món amb 1,2 milions de contagis, però tot i així hi ha diversos col·lectius que s’han mostrat contraris a les mesures de confinament que han pres els governs estatals.
Arreu del país, algunes associacions com ‘Convention of States’ reclamen als càrrecs públics dels seus respectius territoris que reobrin els comerços i serveis tancats pel coronavirus. En concret, els manifestants critiquen durament aquestes mesures adoptades, i al·leguen que el virus no és tan letal com els científics fan creure. A més, defensen que el confinament perjudicarà els plans econòmics de Donald Trump i la seva posterior reelecció, a més de generar una àmplia pèrdua de llocs de treball.
Moltes d’aquestes convocatòries han sorgit a través de les xarxes socials, com per exemple grups i anuncis difosos a Facebook. Tot i que inicialment puguin semblar associacions locals o sense motivació política, diversos mitjans com el New York Times han vinculat aquests col·lectius amb associacions conservadores i amb molt de finançament.
Banderes confederades i comunisme
Tot i que inicialment no es tracta de protestes polítiques, el Washington Post afirmava a finals d’abril que els grups existents rere les convocatòries són formats per individus molt polititzats, de dreta o d'extrema dreta. Aquests usuaris, doncs, ja compten amb molts seguidors a les xarxes i, a més, van obtenir donacions de persones pro-republicanes per invertir en creixement a internet i fer augmentar la difusió abans de les eleccions presidencials del 2016.
D’altra banda, la ideologia és clarament present en el to de les manifestacions. Els assistents neguen la versió dels científics i donen suport al relat de l’administració Trump, i posen l’economia com a principal focus d’atenció. En algunes d’aquestes protestes també s’han pogut veure banderes confederades, homes blancs armats i proclames que relacionen les mesures de confinament amb diverses dictadures i el comunisme.
Aquestes manifestacions, però, no només s’han produït als Estats Units. The Guardian informava que al Brasil, el mateix president Jair Bolsonaro va trencar el seu confinament —tot i donar positiu per coronavirus— per assistir a una marxa en contra de les mesures sanitàries que han pres algunes autoritats del país.
Confrontació amb els sanitaris
Davant les protestes, diversos treballadors del personal mèdic també s’han pronunciat al respecte i s’han enfrontat als manifestants. Segons explicava The Telegraph, durant una de les caravanes de cotxes a Denver (Colorado), un infermer va optar per posicionar-se en silenci davant dels vehicles per tal d’evitar la marxa. En paral·lel, diversos manifestants a Minnesota van mirar de bloquejar els accessos a diversos hospitals amb els seus cotxes, però els treballadors dels centres van reaccionar, es van posicionar davant els assistents i van evitar els embossos de trànsit.
Tot i aquestes concentracions, però, alguns mitjans com Wired han recalcat que les protestes en contra del confinament representen només una petita part de la ciutadania nord-americana i que la majoria sí que segueix les normes decretades per les diferents autoritats.

