Aleix Carretero inspeccionant un boix a Gombrèn
Per ACN
Publicat el 20 de juliol 2020

L'associació Salvem el Boix impulsa una prova pilot a una finca de Gombrèn (Ripollès) per salvar boixos de forma experimental mentre la plaga de l'eruga defoliadora s'estén al Ripollès i a les comarques veïnes. Des de fa unes setmanes ja hi ha hagut el primer vol de les noves generacions de papallones i s'ha constatat que la plaga avança amb força, multiplicant-se. La idea no és combatre-les, sinó salvar alguns exemplars de boix de fa vuitanta anys.

La plaga de l'eruga defoliadora ('Cydalima perspectalis') continua estenent-se des que el 2014 va detectar-se per primer cop a Catalunya, concretament a Besalú. La Garrotxa és un dels punts on ha afectat amb virulència i, tal com ja preveien els experts, aquesta espècie procedent de l'Àsia continua el seu camí cap al nord en direcció a la Cerdanya i a l'oest, cap al Berguedà. 

Trampa de control per agafar papallones de boix al Ripollès

El Ripollès, igual que Osona, no n'ha quedat a part. "Hi ha punts ja arrasats, com zones properes al riu, i a sota de serra Cavallera hi haurà boixos que no passaran d'aquest any; no coneixem la velocitat amb què avança" perquè en zones més frondoses pot anar més lent, explica el president de l'associació Salvem el Boix, Aleix Carretero. A les Llosses i Campdevànol ja s'han detectat moltes papallones mentre que a la Vall de Ribes comença a arribar. "Gairebé es pot dir que n'hi ha per tot arreu", afirma.


​​​​​​​La no gestió del bosc

L'eruga d’aquest insecte s’alimenta de les fulles durant el seu desenvolupament i provoca una defoliació extrema que danya la planta. Si aquestes defoliacions són contínues, acaben debilitant la planta fins a provocar-li la mort. Des de l'associació subratllen que "el problema de l'eruga és la no gestió del bosc, que ha permès que s'estengués on abans hi havien feixes i cultius". Per Carretero, "l'eruga podria ser beneficiosa, potser la fauna la controlarà, no se sap, però cal assumir que la plaga no té aturador i que acabarà passant".

Preservar exemplars de més de 70 anys

L'associació va arrencar una iniciativa de micromecenatge per aconseguir fons i poder preservar boixos de 70 i 80 anys en diferents punts del territori a partir d'acords amb els propietaris de finques. "Estem fent una actuació minúscula si es compara amb totes les hectàrees que hi ha a la comarca", admet Carretero. L'objectiu final no és preservar-los per a futures replantacions sinó mantenir un mosaic amb exemplars que podrien desaparèixer en dos o tres anys.


Enguany continuen amb la prova pilot, instal·lant unes targetes que pengen als boixos on hi ha larves d'unes vespes que ja hi ha al medi de forma natural  i que ajuden a combatre la reproducció de les papallones. Aquestes vespes, quan neixen, van a buscar els ous de les papallones del boix. Les larves de la vespa s'alimenten dels ous de l'altra espècie i actuen de control biològic.  "És una prova pionera perquè per primer cop s'utilitza al bosc", precisa el president de l'associació. L'any passat ja van donar bons resultats i aquest any, com que hi ha més papallones de boix, confien que encara pot anar millor. 

També utilitzen trampes de control per detectar el primer vol de papallones de l'eruga i a partir d'aquí alliberar les vespes per neutralitzar les primeres postes. I en última instància fan servir productes fitosanitaris ecològics per reduir la pressió de l'eruga. Però avisen que és molt important afinar el tipus de producte i el moment per no afectar altres espècies. 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —