Prova pilot al metro de Barcelona per gestionar la densitat de passatgers en pandèmia
Per ACN
Publicat el 02 de desembre 2020

Barcelona participa des d'aquesta setmana en la prova pilot del projecte Co-Aps, una aplicació que informa de la densitat de passatgers al transport públic per reduir la propagació de la Covid. S'ha posat en marxa a les línies L5 i L4 de metro.

Aquesta iniciativa també s'ha aplicat a altres països com Istanbul, Karditsa i Sofia.

L'aplicació ha estat desenvolupada pel grup de recerca Data Management (DAMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l''spin-off' Sparsity Technologies. Implementa una tecnologia mòbil per recopilar dades d’usuaris anònims en temps real. Les dades permeten saber quina és la densitat al transport i, d'aquesta forma, ajuda a gestionar l'ocupació i dona informació als passatgers per poder prendre decisions informades abans i durant el seu viatge.

Quan s’utilitza Co-Aps, es demana a usuàries i usuaris que proporcionin informació en temps real del transport públic mitjançant diversos jocs, com, per exemple, respondre a preguntes sobre quina ocupació té una estació específica o quin percentatge de passatgers du mascaretes.

Les persones que interactuïn amb l'aplicació podran acumular punts que es podran bescanviar per bitllets de transport públic o descomptes en serveis. Per poder optar a un premi s’han de resoldre com a mínim 10 dels reptes que es plantegen en accedir a l’app.  

Juntament amb la informació proporcionada pels passatgers, en aquesta prova pilot s’utilitzaran dades com el pes dels vagons, el nombre de passatgers a les estacions i les dades de fonts multitudinàries proporcionades per TMB, que utilitzarà aquesta informació per planificar la freqüència dels trens.

La prova pilot durarà fins a finals d'any i es realitzarà en diverses estacions centrals de l'L5 i l'L4. 

El DAMA coordina el projecte a Barcelona, que es desenvolupa juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i altres participants europeus. El projecte Co-Aps està finançat per l’EIT Urban Mobility, una iniciativa de l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —