Sánchez Díaz
Per ACN i Redacció
Publicat el 03 de febrer 2022

El Congrés dels Diputats ha convalidat per un vot de diferència -175 a 174- la reforma laboral acordada entre el govern espanyol i els agents socials. Han votat a favor PSOE, Podem, Cs, PDeCAT, Més País, Compromís, Terol Existeix, un vot d'UPN, Coalició Canària, Nova Canàries i Partit Regionalista Càntabre.

En contra –i per motius diversos- PP, Vox, ERC, PNB, Bildu, Junts, CUP, BNG, Fòrum Astúries i el diputat escindit de Cs Pablo Cambronero. El debat deixa tocades les relacions de la majoria de la investidura, tot i que els socis han promès que treballaran per reconduir les relacions, i el PSOE posa l'accent en el fet que l'estabilitat no queda compromesa.

La votació de la reforma laboral ha generat expectació fins l'últim minut. En llegir el resultat de la votació la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, s'ha equivocat en la suma dels vots presencials i telemàtics i ha dona per "derogada" la reforma. Segons després, i quan la bancada de la dreta ja aplaudia, ha rectificat el resultat de la votació, que convalida la reforma per 175 vots a favor i 174 en contra.

És un vot menys del que s'esperava, i s'explica perquè un dels dos diputats d'UPN, Sergio Sayas, ha trencat la disciplina de vot i ha premut el botó vermell. Al seu compte de Twitter ha explicat que en política no es poden fer coses que "no es poden explicar als teus votants".

La reforma de Díaz, amb els vots de la dreta minoritària

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, celebrava aquest migdia al pati del Congrés el resultat d'un debat que ha estat tens i que ha comptat amb la presència a la tribuna de convidats dels secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Àlvarez.

Ha estat la culminació d'un procés llarg on Díaz ha intentat comptar amb el suport dels socis de la investidura sense poder fer concessions a canvi. El fet que l'executiu espanyol tanqués la porta a introduir modificacions ha portat finalment ERC, PNB i Bildu a fer un vot en contra.

La reforma s'ha aprovat així amb el suport de formacions Cs, PDCAT i UPN, -i també Més País i Compromís- que han coincidit a votar a favor apel·lant a la "responsabilitat" i a la necessitat de dotar d'estabilitat el marc laboral espanyol.

El bloc de la investidura s'esquerda

La votació suposa un trencament del bloc de la investidura, tot i que PSOE, Podem i ERC han apuntat per diverses vies la seva intenció de reconstruir la majoria d'esquerres. Pedro Sánchez donava per fet aquest dimarts que l'estabilitat de la legislatura està garantida.

El debat, per això, deixa tocada especialment la confiança entre ERC i Podem. Els de Yolanda Díaz acusen els republicans de mantenir posicions de màxims per motius polítics i per torpedinar el projecte de la vicepresidenta.

Per contra, els republicans recorden que l'executiu espanyol ha tancat la porta a negociar i que la reforma que Yolanda Díaz ha portat al Congrés incompleix els compromisos dels mateixos partits del govern espanyol. ERC, ha dit Rufián a la tribuna, "no funciona sota amenaça".

Malgrat aquests retrets, el mateix portaveu d'ERC ha recordat a la legislatura que aquest dijous "no s'acaba el món", i "demà hem de seguir parlant", i fonts de Podem han apuntat en la mateixa direcció perquè malgrat que la confiança "es ressent", en política "no es pot tenir rancor".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —