La mesa rebutja la proposta escudant-se en l’informe dels lletrats, que considera que el rei emèrit és inviolable
Per ACN
Publicat el 16 de juny 2020
Temps de lectura 4 minuts

PSOE, PP i Vox han sumat els seus vots a la mesa del Congrés dels Diputats per rebutjar les dues peticions per crear una comissió d’investigació sobre el rei emèrit, Joan Carles de Borbó. Només Podem —autor d’una de les dues propostes— ha votat a favor de les iniciatives, que també venien signades per ERC, JxCAT, PNB, Bildu, Mas País, Compromís i BNG.

PSOE, PP i Vox han fet referència a l’informe dels lletrats del Congrés dels Diputats que no es pot investigar el rei emèrit per les “prerrogatives d’inviolabilitat” que li atorgava l’article 56.3 de la Constitució. Tot això succeeix malgrat que Joan Carles I ja no és cap d’Estat i que els fets a investigar són posteriors a la seva abdicació.

Segons l’informe dels lletrats, les prerrogatives d’inviolabilitat que la Constitució atribueix al cap d’Estat “són absolutes i engloben la totalitat del període en què s’exerceix la comandància d’Estat”. Tot plegat després que la Fiscalia actués en direcció contrària i decidís investigar pel seu compte les suposades irregularitats del rei emèrit en el cobrament de comissions per l’AVE Medina-La Meca a partir del 2014, quan ja no era cap d’Estat. 

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, com el diputat de Podem i el secretari primer de la mesa, Gerardo Pisarello, han advertit aquest dimarts que les seves formacions no desistiran de reclamar la creació d’una comissió d’investigació. Tots dos han apel·lat al PSOE, que amb el seu ‘no’ ha tombat les propostes. “Al PSOE cada cop li costa més frenar aquest tipus d’investigacions”, ha afirmat Rufián.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —