Sánchez Casado
Per ACN
Publicat el 22 d’octubre 2021

PSOE i PP han pactat els noms per als renovats Tribunal Constitucional, Tribunal de Comptes, Agència de Protecció de Dades i Defensor del Poble, fet que deixa en cartera només la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Per al Constitucional s'han designat quatre persones, Enrique Arnaldo Alcubilla, lletrat de les Corts Generals; Concha Espejel, presidenta de la Sala del Penal de l'Audiència Nacional; Inmaculada Montalbán, magistrada del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, i Juan Ramón Sáez, magistrat de l'Audiència Nacional. Pel que fa al Defensor del Poble, l'ex ministre socialista Ángel Gabilondo serà l'encarregat de l'ens que defensa els interessos de la ciutadania.

L'adjunta primera del Defensor del Poble serà Maria Teresa Jiménez Becerril, presidenta de la Fundación Alberto Jiménez-Becerril. Mentre que l'adjunta segona serà Patricia Bárcena García, advocada i directora de CEAR Euskadi.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades, d'altra banda, tindrà com a nova directora Belén Cardona, catedràtica de Dret del Treball a la Universitat de València, i com a nou adjunt a la directora Borja Adsuara, advocat i consultor en dret digital.

El Tribunal de Comptes inclou dotze noms nous: Enriqueta Chicano, consellera del Tribunal de Comptes; Isabel Fernández Torres, professora de Dret Mercantil de la Universitat Complutense de Madrid; Dolores Genaro, consellera del Tribunal de Comptes; Elena Hernáez, ex presidenta del Tribunal Econòmic Administratiu de la Comunitat de Madrid; Diego Íñiguez, magistrat del Tribunal Contenciós-Administratiu; Rebeca Laliga, sotsdirectora general del Notariat i dels Registres del Ministeri de Justícia; José Manuel Otero, catedràtic de Dret Mercantil; Joan Mauri Majós, professor de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona; Javier Morillas, catedràtic d'Economia Aplicada; Luis Antonio Ortiz de Mendivil Zorrilla, advocat del Col·legi de Biscaia; Maria Luz Rodríguez Rodríguez, gerent tributària de la Diputació de Barcelona, i Miguel Ángel Torres Morato, fiscal en cap del Tribunal de Comptes.

Amb la renovació d'aquest tribunal canvien també els consellers i la composició del tribunal que ha de jutjar la trentena d'ex alts càrrecs del Govern de la Generalitat processats per l'acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017, acusats de fer promoció del procés independentista.

Fonts del PSOE han afirmat que al partit estan "molt satisfets" de l'acord i han indicat que és "un primer pas" per aconseguir "desbloquejar tots els òrgans", en al·lusió a l'únic sobre el qual encara no s'ha arribat a un pacte, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Sobre aquest el partit afirma que "el govern i els grups parlamentaris que li donen suport estan disposats a aconseguir l'acord sense deixar passar més temps".

També han indicat que l'acord demostra que "assolir-lo era possible des del primer dia" i que les lleis i la Constitució estableixen el "marc necessari" per al bon funcionament de les institucions estatals. "Incomplir-lo només aconsegueix desprestigiar aquestes institucions i l'Estat".

Finalment el PSOE ha destacat que els noms triats són de "prestigi reconegut" i de "consens".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —