Es publiquen dos informes per ajudar a comprendre els grups juvenils de carrer
Per Redacció
Publicat el 16 de febrer 2022

Quina és la realitat dels joves i les seves dinàmiques? Quin processos de mediació obren els grups, les institucions i altres agents? Són preguntes que intenten respondre els projectes de recerca TRANSGANG i LEBAN, dirigits per Carles Feixa, catedràtic d’Antropologia Social del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.

El primer analitza el resultat dels processos de "legalització" i "il·legalització" dels grups juvenils de carrer a Madrid, Barcelona, València, El Salvador i Equador. Dirigit per Carles Feixa i coordinat per Begoña Aramayona, Eduard Ballesté i Sonia Páez de la Torre, també compta amb la participació d’una vintena d’investigadors de diverses universitats i entitats espanyoles que estan en contacte amb agrupacions juvenils (UPF, UV, UAM, FAD, ICIP ).

Feixa denuncia que “els grups juvenils de carrer s'han convertit sovint en un centre d'atenció desmesurat (i negatiu) per part dels mitjans de comunicació i els discursos polítics”.


L'estudi compara els efectes de les polítiques inclusives i excloents en diferents països


El segon informe es titula Researching Youth Street Groups in Europe, i busca fer una diagnosi contextual de la situació dels grups juvenils de carrer a Barcelona, Milà, Marsella i Madrid.

També dirigit per Carles Feixa i coordinat per Luca Queirolo, l'estudi posa el focus a comprendre la realitat dels joves i les seves dinàmiques com a banda, intentant no criminalitzar o estigmatitzar les accions per poder analitzar-los com a agents socials que compleixen certes funcions per al grup d'iguals.

En paraules d'Eduard Ballesté, investigador local a Barcelona, ​​“poques vegades es dóna rellevància mediàtica i política a l'entorn que envolta aquests grups, excepte en aquelles situacions en què hi ha una notícia tràgica associada a ells”.

Segons María Oliver, investigadora local a Madrid, “la immediatesa i el desconeixement de les realitats materials i concretes en què viuen aquests joves per part dels qui han de dur a terme polítiques públiques i de prevenció de violència són alguns dels impediments per treballar amb els grups juvenils de carrer a mitjà i llarg termini”.

Amb aquesta compilació de treballs s'observen, s'estudien i s'analitzen les dinàmiques quotidianes dels joves per tal de construir un model a seguir per a la realització de processos de mediació o comunicació amb ells.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —