Ciutadà ucraïnès manifestant-se en contra de Putin i la guerra
Publicat el 23 de febrer 2022

En les últimes 48 hores, Rússia ha reconegut la independència de les repúbliques de Donetsk i Lugansk, ha aclarit que es referia a la totalitat dels oblasts, inclòs el territori controlat per Kiev, i hi ha enviat tropes "per preservar la pau". I una vegada encesa la metxa, Putin aposta pel consens: "El país està obert a resoldre per la via diplomàtica les situacions més complexes", ha dit aquest dimecres el president Vladimir Putin durant la celebració d'un oportú Dia dels Defensors de la Pàtria.

Tot i les intencions conciliadores, ha precisat: "Els interessos de Rússia no són negociables". L'enviament de tropes sobre el terreny poques hores després del reconeixement i l'acumulació de més unitats a la vora de la frontera amb Ucraïna, no conviden a pensar en una solució pacífica a curt termini. Les imatges que arriben de la ciutat russa de Rostov, a escassos quilòmetres del Donbàs, així ho exemplifiquen. 

 

Ucraïna reacciona

Ucraïna ja es prepara per pal·liar l'embat rus. S'ha decretat l'estat d'emergència durant un mes en tot el territori excepte en les repúbliques rebels (restriccions al transport, blindatge de les institucions i limitació dels drets dels ciutadans, com el de vaga). Això sí, als ucraïnesos se'ls permetrà dur una arma de foc per defensar-se. 

A més, tot i que per ara descarta una mobilització general del país, Zelenski va fer una crida ahir als reservistes d'entre 18 i 60 anys: "L'exèrcit ucraïnès ha d'estar preparat per a qualsevol canvi en la situació". També va demanar la tornada a Ucraïna dels compatriotes residents en territori rus. 

Les primeres sancions

Les grans potències ja han començat a castigar les accions de Rússia, que per ara es lliura d'una contundència plena gràcies a la seva influència energètica, especialment sobre Europa, i a no haver donat un pas més en l'escalada militar.

Alemanya, amb un 55% del gas provinent de Rússia, és el país que ha anat més enllà, exposant-se a una pujada dràstica del preu del gas en congelar el futur del nou gasoducte Nord Stream 2. El Regne Unit també ha fet un primer pas, de moment, discret, blocant l'activitat financera dels grans oligarques russos i dels bancs que "van permetre el desenvolupament econòmic de Crimea": "Estem preparats per anar molt més enllà si Rússia no para de prémer l'accelerador", va amenaçar Downing Street. 

La Unió Europea, travada per la burocràcia i l'enginyeria del convenciment dels 27 estats membres, encara no ha publicat el paquet de sancions, tot i que es presumeix que arribi aviat. Però la UE no s'amaga de les seves intencions i ja ha anunciat que serà contundent. D'alguna manera, així ho avançava dimarts en un tuit, ja esborrat, de l'Alt Representant dels Afers Exteriors de la UE, que no deixava en gaire bon lloc la institució europea.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —