Cimera
Per EFE
Publicat el 16 de desembre 2021

El president de Rússia, Vladímir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, s'han donat suport mutu aquest dimecres en els assumptes que els enfronten amb Occident, sobretot els Estats Units, durant una cimera virtual que ha durat una hora i mitja. "Ha estat una conversa entre dos col·legues, dos amics", ha dit l'assessor del Kremlin, Yuri Ushakov, en roda de premsa telefònica al final de la videoconferència.

Excel·lent nivell de relació

Tots dos presidents s'han felicitat per l'"excel·lent nivell" de les relacions bilaterals i han destacat un notable augment del comerç entre els dos països. Segons el Kremlin, el mandatari xinès ha afirmat que encara que Pequín i Moscou no formen una aliança, el nivell de les seves relacions és superior al d'uns aliats.

"Els líders han constatat que les relacions han aconseguit un nivell sense precedents", ha dit l'assessor de Putin. En particular, Putin i Xi s'han compromès a continuar treballant per duplicar l'intercanvi bilateral fins als 200.000 milions de dòlars.

Xi ha assenyalat al seu torn que les relacions entre la Xina i Rússia han superat proves i han "mostrat vitalitat". "Els dos països es recolzen mútuament en temes d'interès clau, tenen interessos compartits i actuen com a pedres angulars del veritable multilateralisme", ha asseverat.

Xi dóna suport a les demandes russes a l'OTAN

Putin també ha rebut el suport xinès a l'exigència russa de garanties de seguretat que impedeixin l'acostament de la infraestructura militar de l'OTAN a les fronteres. "El president (xinès) ha subratllat que recolza les demandes de Rússia sobre les garanties", ha dit. La Xina entén quines són les preocupacions que experimenta Rússia a les seves fronteres occidentals, ha afegit Ushakov.

Així mateix, Putin ha explicat a Xi les amenaces als interessos nacionals de Rússia per part dels EUA i l'OTAN que "acosten la seva infraestructura militar a les fronteres de Rússia". Pel que fa a la proposta russa sobre les garanties de la no ampliació de l'OTAN a l'est, Xi, segons el Kremlin, "ha recolzat plenament la iniciativa russa".

Putin rebutja el boicot a Pequín 2022

Putin, al seu torn, ha rebutjat el boicot occidental als Jocs Olímpics de Pequín 2022 i ha promès assistir a la inauguració del torneig que se celebrarà a la capital xinesa entre el 4 i el 20 de febrer de l'any vinent.

"Confio que al febrer del pròxim any per fi podrem reunir-nos en persona a Pequín. Com hem acordat, celebrarem negociacions. I després participarem en la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpic d'Hivern", ha dit el cap del Kremlin al seu col·lega xinès.

En aquest sentit, ha afegit que Rússia i la Xina es donen suport mútuament en els assumptes de cooperació esportiva, inclòs el "rebuig a qualsevol intent de polititzar l'esport i el moviment olímpic". "No tinc cap dubte que els pròxims Jocs Olímpics d'Hivern se celebraran al més alt nivell. A la Xina saben fer-ho", ha indicat el mandatari rus.

Altres temes de la cimera

A més a més, Putin i Xi han valorat negativament la creació de noves aliances a la regió Àsia-Pacífic, promoguda pels EUA, ja que, segons l'assessor del Kremlin, vulnera en general "el règim i els pilars de la no proliferació mundial i eleva el nivell de la tensió militar a la regió". També han criticat la Cimera per la Democràcia convocada pels Estats Units que, segons Putin i Xi, apunta a crear noves línies divisòries.

La cimera entre els líders de Rússia i la Xina s'ha produït poc després que tots dos mandataris mantinguessin reunions telemàtiques amb el seu homòleg estatunidenc, Joe Biden. La conversa entre Biden i Xi va tenir lloc el passat 15 de novembre, mentre que la cimera virtual amb Putin es va celebrar la setmana passada.

Aquest dimecres, Putin ha informat Xi del resultat de la seva conversa amb Biden, que "en general, va ser substanciosa i de profit", ha dit. Al seu torn, el líder xinès va destacar que des de 2013, any en què va arribar al poder, ha conversat amb el seu homòleg rus en un total de 37 ocasions.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —