Bad Bunny
Publicat el 30 de setembre 2020

 

El dia 29 de setembre és el Dia mundial del cor. La data té com a objectiu prendre consciència i fer conèixer les malalties cardiovasculars, així com prevenir-les. És per això que l’OMS i la Federació Mundial del Cor organitzen activitats a més de 100 països aquest dia. Dins del món de la música el cor sempre ha jugat un rol molt important i ha estat un gran aliat per a tots els compositors. I és que, qui no coneix una cançó d’amor? Però val a dir que no sempre tot són flors i violes. De tant en tant, el cor ens juga passades amargues i la música, com a cura per l’ànima, també s’ha fet ressò d’aquestes situacions. Us presentem 10 cançons de desamor però amb un final proper, sentit o fins i tot feliç. Perquè potser, l’acte més pur d’amor és saber-se desprendre sense retrets ni ressentiment. 


Si veo a tu mamá, Bad Bunny

Si hi ha algú capaç d’escriure una cançó de desamor optimista és Bad Bunny. “Todavía yo te quiero, pero sé que es un error, porque ya tu no me quieres y sin ti me va mejor”, tot i seguri estimant-la, en Benito sap que aquesta persona no li convé i qu ele millor és deixar-ho estar. Tot i això, si es troba la seva mare pel carrer, no dubta en parar-la i preguntar com li va la vida: “Y si veo a tu mamá, yo le pregunto por ti, a ver si ya tienes a alguien, alguien que te haga feliz”. Aquesta és l’actitud.

 

Que tinguem sort, Lluís Llach

Hi ha cançons que mai passen ni passaran de moda. Parlem d’un clàssic conegut arreu del territori català i parlem d’un dels cantautors més aclamats de casa nostra, Lluís Llach. Que tinguem sort (I si canto trist..., 1974)  expressa des de la sinceritat i l’amor un comiat acceptat. El jo poètic, romàntic i melancòlic a parts iguals, desitja a l’altre persona un nou començament amb algú que pugui omplir el buit d’amor que aquest no li ha sapigut donar: “Que tinguis sort i que trobis el que t’ha mancat amb mi”. I amb un missatge esperançador, ple de força i valor, conclou que cal seguir endavant i fent camí malgrat els embats sentimentals que ens posa la vida. Tot plegat, acaba sent de llagrimeta. 

 

No t'adormis, Txarango

No t’adormis forma part de l’àlbum Som Riu publicat l’any 2014. Si bé no és una de les cançons més populars de disc com ho són ‘Músic de carrer’ o ‘Som un Riu’, és un tema que convida a la reflexió i transporta més enllà. Apartant-se de l’esperit festiu, la veu del vocalista, Alguer Miquel, ensenya a desposseir-se de les relacions anteriors i fer camí per arribar a la realització personal, també des de l’estima i el respecte. No hi ha retrets, ni cares llargues, només missatges esperançadors: “Si la nit t'ha atrapat lluny de casa, i el camí t'omple de tresors les mans, no portis res de mi a l'equipatge,no vull ser un vell neguit mar enllà”. 

 

Viure sense tu, Antònia Font

Viure sense tu és segurament la cançó de desamor més coneguda d’Antònia Font. El grup de les illes parla sobre dos amics i amants que s’estan a punt de deixar, “dolça besada, té gust a que s’acaba, punt i principi de viure sense tu”. Un primer amor que s’acaba mentre cau el sol de s’horabaixa i no saben què han de fer amb el que tenen. Tot i ser força trista, té un punt d’optimisme, d’acceptar que el que han tingut ha estat maco però ara toca acceptar que s’ha acabat. 

 

 

Despedida, Izal

Prefiero preparar una fiesta de despedida
Por cada uno de aquellos días que fueron tan
Rápidos, tan fáciles
Tan intrépidos, tan imbéciles
Que se marcharán


Davant d'una ruptura, Izal agafa i prepara una festa de comiat, per celebrar tot allò que han viscut junts, els dies ràpids i fàcils. Malgrat haver compartit dies intrèpids, ràpids i senzills, en algun moment aquests marxen i toca celebrar-los en lloc d'enfonsar-se en la misèria. El grup madrileny va publicar la cançó el 2013 dins l'àlbum Agujeros de gusano, que de seguida va tenir molt èxit.


Let her go, Passenger

Let her go és una cançó del cantautor anglès Passenger, publicada com a segon senzill del seu quart àlbum d'estudi: All the Little Lights. Let her go va ser el seu primer èxit internacional, arribant al número 1 d'èxits a nombrosos països. La cançó parla sobre deixar anar algú i sobre com valorem les coses només quan les perdem i no mentre les tenim. El tema va ser nominat als Premis Brit en la categoria de cançó britànica de l'any i va rebre el premi Ivor Novello, de l'Acadèmia Britànica.

 

Tornaràs a tremolar, Mishima

Una cançó per enfrontar-se a una ruptura amb optimisme és Tornaràs a tremolar de Mishima. Tot i que la podem entendre en un sentit molt més amplia: "no hi ha res etern, ni els calés, ni la feina, ni els amics, ni els amants", la cançó ens pot reconfortar en qualsevol moment de ruptura, ja sigui per desamor o per qualsevol altra cosa, ja que ens recorda tornarem a sentir, a tremolar i a emocionar-nos. La cançó forma part de l'àlbum Ordre i Aventura, publicat l'any 2015.

 

Happier, Ed Sheeran

El cantautor anglès posa veu i emoció a Happier (÷, 2017). La temàtica que mou la cançó continua sent el desamor, però aquest cop en una etapa més avançada. No parlem del sentiment de quan s'acaba de tallar, si no de quina és la reacció del protagonista quan veu a la seva parella després d'un mes sense fer-ho i aquesta està amb una altra persona. No obstant, Ed Sheeran ho té clar: Ara el/la veu més feliç. Ho nota en el seu riure. I també reconeix amargament que ningú li farà mal com ell ho va fer. I ell somriu, i mentre veu que és més feliç reconeix que encara l'estima.

 

 

Criticarem les noves modes de pentinat, Manel

És possible ser nostalgic amb el futur? Ser nostàlgic amb allò que mai ha passat ni passarà? Aparentment sembla una contradicció però Manel ho fa possible amb Criticarem les noves modes de pentinat (100 milles per veure una bona armadura, 2011). El tema versa sobre un amor que mai s'acaba, que sempre mereix un record, fins i tot quan s'és ja gran i "es rep tracte de senyora o de iaia estranya". Encara que la vida hagi portat a cada persona per un camí diferent, el narrador no dubta en què continuaran sent un record mig trist que els passa pel cap. Però amb optimisme fruit d'una històrica ben espremuda conclou dient que  després de tants anys "el podran veure somriure una mica per sota del nas".

 

Que te vaya bien, El Niño de la Hipoteca

Amb un ritme més distès canten Que te vaya bien (Gratis Hits, 2012) el Niño de la Hipoteca amb la col·laboració de La Pegatina. Un tema que comença recordant totes aquelles coses que es troben a faltar quan una història d'amor arriba a la seva fi: "les teves mans", "la teva pell" o fins i tot "el cafè, la paella, el perfum o les sals de bany". Tot i que l'autor no desaprofita l'oportunitat per expressar un deix de rancúnia quan diu que "el meu dolor troba a faltar que em siguis infidel". Sigui com sigui, arriba un moment que el mateix protagonista reconeix que "tant recordar acabarà amb ell" i que potser la utilitat del passat està que quedi enrere. Per això, amb energia i convenciment exclama que "ja no li deu res i que li vagi bé"

 
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —