Enlairament del coet i el primer mòdul de l'Espació Espacial Xinesa
Per Redacció
Publicat el 08 de maig 2021

Des de fa dies entre la comunitat de científics i els apassionats de l'astronomia i l'espai no es parla d'altra cosa que d'un coet xinès que ha de reentrar a la Terra pròximament. De reentrades n'hi ha moltes, però el que fa aquesta preocupant és que és incontrolada i que l'objecte de què parlem és de més de deu tones. Fa més de trenta anys que no es viu una situació així.

L'objecte és la fase central del coet (la part més gran) que duia el primer mòdul de l'Estació Espacial Xinesa a l'òrbita on s'havia d'establir. De nom Long March 5B, es tracta d'un coet de 21 tones, cinc metres de diàmetre i 30 d'alçada i es va llançar dijous 29 d'abril des de Wenchang.

Tot i que la major part d'objectes, naturals o artificials, que entren a l'atmosfera es cremen abans d'arribar a terra, en aquest cas es creu que algunes de les peces més grans puguin no cremar-se completament abans d'arribar a la superfície.

Normalment es fan els càlculs perquè les parts que han de reentrar a la Terra ho facin de manera controlada. En aquesta ocasió, però, el Long March 5B va entrar a l'òrbita, cosa que no havia de passar, i va passar a ser incontrolat.

Ara mateix, el coet es troba, doncs, orbitant la Terra a més de 27.000 quilòmetres per hora, segons la web orbit.ing-now.com. Això significa, aproximadament, que cada 90 minuts fa una volta al nostre planeta. Tal com apunta SpaceNews, aquesta alta velocitat fa que un canvi de pocs minuts en la reentrada pugui canviar en milers de quilòmetres el punt d'impacte amb la superfície.

A banda de la velocitat, l'altre aspecte que ho fa incontrolable és l'alçada a què orbita. L'objecte es troba molt a prop de tocar l'atmosfera i aquest moment és imprevisible perquè determinades activitats solars poden fer que aquesta tingui fluctuacions i, per tant, fer que el coet entri en contacte amb aquesta abans o després del previst.

L'únic control que es té d'on caurà el coet és que, per com es dibuixa la seva òrbita, serà més al sud que Nova York, Madrid o Beijing i més al nord que el sud de Xile o Nova Zelanda. És a dir, que pot caure, pràcticament, a qualsevol punt del globus.

En un inici, tal com explica Xataka, es preveia que la reentrada fos el dia 10 de maig a les tres del matí hora de Barcelona, amb un marge d'error de 41 hores. La pàgina Aerospace, que informa d'aquesta reentrada, però, l'ha acotada, la qual ara estima al 9 de maig a quarts de cinc del matí, amb un marge d'error de 28 hores.

"Altament improbable que causi algun dany"

Tot i això, els científics asseguren que no cal alarmar-se perquè, encara que acabés caient algun tros sobre la superfície, el més probable és que caigui al mar per pura estadística. Jonatan McDowell, expert del Centre d'Astrofísica de la Universitat de Harvard, assegura, en declaracions a la CNN, que "no és la fi dels dies", ja que la probabilitat que caigui sobre una persona és mínima. "Si vol apostar a on aterrarà alguna cosa sobre la Terra, aposti pel Pacífic perquè és la part més extensa de la Terra, és així de simple", afegia.

El portaveu del Ministeri d'Exteriors de la Xina Wang Wenbin ha assegurat que "la majoria de restes del coet es desintegraran i es destruiran durant la reentrada a l'atmosfera". "És altament improbable que causin algun dany a la Terra" ha afegit.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —