Quant pagaries per rebre un missatge del teu ídol?
Publicat el 27 d’agost 2020

Tothom té un esportista preferit, una cantant molt admirada, un actor intocable o una influencer que stalkeja cada dia. Normalment són personatges que notem lluny, en una altra esfera de la societat, com si no parlessin el mateix idioma que nosaltres o habitessin vides i cossos extremadament diferents als nostres. Però, i si hi hagués una manera de fer-los baixar al nostre món? I si poguéssim aconseguir que ens enviessin un vídeo dedicat a nosaltres o a qui nosaltres volguéssim? O, fins i tot, tenir l’oportunitat de xatejar amb ells?

Això és el que ofereixen aplicacions com Cleb, Heyou! o Cameo: en aquestes plataformes, diversos famosos posen preu a vídeos personalitzats gravats per ells mateixos, que pots sol·licitar per tu o per regalar-los a algú. En el cas de Cleb, la més popular a Espanya, el funcionament és molt senzill: només cal entrar al web o a l’app, seleccionar el personatge del qual volem el vídeo i omplir algunes dades bàsiques com el nom de la persona a qui s’ha de dirigir o què volem que hi digui. El famós té set dies per acceptar o rebutjar el vídeo i, en cas que confirmin la petició, pot trigar un parell o tres de dies més en arribar. 

A Cleb podem triar entre 170 famosos de la talla de Willy Bárcenas, Kiko Rivera, Nacho Vidal, Sofía Suescun o Sara Escudero, entre d’altres. Desenes d’influencers, tiktokers, youtubers, cantants, actors, presentadors i altres famosos difícils de classificar estan a la nostra disposició en només dos clicks. Els preus oscil·len entre els 10 i els 100 euros i el pagament no es formalitza fins que la persona ha rebut el seu vídeo. Un cop el té, pot difondre’l a les xarxes o fer el que vulgui amb ell. 


"És evident que el que fins ara molts famosos feien de forma altruista i espontània, ara té un cost pels seguidors que per alguns perverteix la relació entre celebritats i fans"


Una dubtosa solidaritat

A més, d’aquesta aplicació no només en treu profit l’usuari, sinó també els personatges (o, talents, com ells diuen) que fan els vídeos: Cleb s’erigeix com l’eina perfecta per apropar-se més als seguidors i mostrar la seva vessant més solidària. En aquesta app els famosos tenen l’opció de destinar el total o una part dels diners que ingressen pels vídeos en alguna causa social. 

Si bé és cert que els que ho fan tenen una marca al costat del seu nom, no sabem quin percentatge dels diners donen en realitat. En el cas de Cleb, el 30% se’l queda l’aplicació, pel que si suposem que els talents volen tenir algun benefici econòmic, el marge de donació no és gaire gran. Al web és possible consultar on destina cada famós els seus diners, el ranking d’ONGs més afavorides per les donacions i la manera que tenen les organitzacions per sumar-se a la iniciativa. 

Pel que fa a Heyou!, nascuda el passat mes de maig amb un caire més internacional, asseguren que donaran el 100% dels seus beneficis als afectats per la Covid-19 i que instaran als famosos que participen a la plataforma a fer el mateix. Alhora, però, asseguren que pot ser una interessant font d’ingressos per les celebritats, cosa que fa que el discurs és una mica contradictori. 

Eslògan promocional de l'aplicació Cameo. 

La imitació d’un model d’èxit

Tot plegat, però, no és més que la imitació d’una aplicació estatunidenca, Cameo. Aquesta es va crear el 2016 i ja compta amb més de 30.000 celebritats. Els seus ideòlegs van partir de la premissa que “el selfie era el nou autògraf” i mica en mica van anar incorporant famosos americans i de la resta del món a l’aplicació. Entre ells hi ha Charlie Sheen, Snoop Dogg, Pau Gasol, Belinda o Lindsay Lohan, així com milers d’esportistes i celebritats diverses. 

El funcionament és molt similar, ja que el procediment que ha de fer l’usuari és pràcticament el mateix i també hi ha famosos que diuen donar part dels seus guanys a organitzacions benèfiques. En aquest cas, però, els preus varien entre els 5 i els 2.500 euros i el web funciona gairebé com una xarxa social, ja que les celebritats poden penjar stories i hi ha infinitat d’etiquetes. 

Cameo també es diferencia pel fet que des del passat mes de juny, en comptes de contractar un vídeo d’un famós es pot concertar un Zoom de 10 minuts amb ell. A més, també prepara un format mitjançant el qual, pagant 5 dòlars al mes, un usuari podrà accedir a un xat de grup amb la seva estrella preferida i altres fans. La revista Fast Company va dir el març passat que les inscripcions de famosos a Cameo van augmentar un 160% i que les comandes de vídeos ho van fer un 83%. 


"Són realment una bona oportunitat perquè els seguidors puguin notar els seus ídols una mica més a prop i aquests es solidaritzin amb diverses causes benèfiques?"


Frivolitat i abús o proximitat i caritat?

L’oferta d’aquestes plataformes, però, pot generar diversos dubtes. Són realment una bona oportunitat perquè els seguidors puguin notar els seus ídols una mica més a prop i aquests es solidaritzin amb diverses causes benèfiques? O més aviat és un intent de treure profit de la fidelitat dels fans camuflant aquestes intencions amb suposades donacions? 

És evident que el que fins ara molts famosos feien de forma altruista i espontània, ara té un cost pels seguidors que per alguns entristeix o perverteix la relació entre celebritats i fans. A més, hi ha qui considera que els preus són desorbitats, especialment en el cas d’alguns dels talents de Cleb, ja que molts han adquirit la seva fama mitjançant relacions familiars o polèmiques a les xarxes socials. El fet que cobrin per enviar vídeos encara consolida o mercantilitza més una fama per molts desmerescuda. 

Del que no hi ha dubte és que aquest tipus de plataformes són un nou model de negoci per influencers i personatges diversos, ja que, a part de fer les seves feines i col·laborar amb marques, ara poden guanyar diners amb el simple fet de gravar un vídeo d’un minut mentre esperen en un aeroport. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —