Els quatre grans reclamen accelerar el pla de recuperació europeu: "És vital per a la UE"
Per ACN i Redacció
Publicat el 28 d’abril 2021

Alemanya, França, Itàlia i Espanya han reclamat avui prémer l'accelerador del pla de recuperació europeu. En una declaració conjunta, els ministres de Finances dels quatre països han instat els estats a presentar els plans de reformes i ratificar el fons de recuperació "tan aviat com sigui possible".

"És vital per a la Unió Europea", ha dit el titular de Finances francès, Bruno Le Maire. Els representants dels quatre països també han apressat la Comissió Europea perquè acceleri l'avaluació dels plans, tot i que l'executiu europeu veu poc probable poder escurçar el termini de dos mesos.

En la declaració per videoconferència, el titular de Finances alemany, Olaf Scholz, ha fet una crida als estats perquè presentin els seus plans "tan aviat com sigui possible" per començar a implementar-los. Per a Scholz, el pla econòmic europeu representa "una nova era per a una Europa de solidaritat, sostenibilitat i èxit".  

Per la seva banda, el ministre de Finances francès ha dit que el pla "reflecteix una cooperació reforçada" a la Unió Europea amb fons que es destinaran a "projectes d'interès comú". A més, Le Maire ha reclamat a l'executiu europeu accelerar l'avaluació dels plans de reformes perquè els fons arribin "sense retards" al juliol.  

El ministre d'Economia i Finances italià, Daniele Franco, ha dit que el pla és un "moment de definició per a la Unió Europea" que no només servirà per "reparar el dany econòmic i social" causat per la Covid-19, sinó per invertir en qüestions com la sostenibilitat, l'educació o la cohesió.  

Finalment, la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha celebrat la "resposta conjunta" del bloc comunitari a la crisi. A més, Calviño ha assenyalat que el pla espanyol té "reformes ambicioses" perquè Espanya sigui "un dels motors de la recuperació europea".  

Pla francogermànic

La declaració del quatre responsables d'Economia i Finances arriba un dia després que França i Alemanya presentessin ja els seus plans de manera conjunta per donar un nou impuls al pla de recuperació europeu. Els 27 van acordar el pla fa nou mesos, però s'espera que els fons arribin, com a mínim, un any després.

L'executiu europeu preveu rebre la majoria dels plans de reformes aquesta setmana, però té dos mesos per avaluar-los. Després, el Consell té també un mes per analitzar-los.  

De moment, però, encara no tots els estats han ratificat la decisió de recursos propis que permet a la Comissió Europea endeutar-se per finançar el fons de recuperació de 750.000 milions d'euros. En el millor dels escenaris, Brussel·les calcula que els primers avançaments poden arribar al juliol.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —