Què es pot fer i què no a partir d'avui? Les noves restriccions, en detall
Per ACN i Redacció
Publicat el 30 d’octubre 2020

El Govern va aprovar ahir aplicar a partir de la passada nit el confinament perimetral de Catalunya i també un de municipal els caps de setmana. A més, també ha confirmat el tancament de centres comercials, les activitats extraescolars (entre les que s'inclou l'esport) i les arts escèniques i musicals. A més, es manté el tancament de la restauració.

El Govern demana seguir impulsant el teletreball i demana reduir l'assistència presencial i optar per l'ensenyament a distància a batxillerat i Formació Professional. "Hem d'actuar amb molta més contundència per superar la situació crítica que estem vivint. És el moment de l'aturada social", va indicar el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. La resolució té una durada inicial de 15 dies.

A continuació, exposem en detall les principals mesures i restriccions.

Confinament municipal

El confinament municipal s'aplicarà des de les 6.00 dels divendres fins a les 6.00 dels dilluns. Es permetran els desplaçaments dintre de la mateixa comarca si és per anar al cementiri el 31 d'octubre i l'1 de novembre. També es permetran per fer esport en municipis propers. El Govern recomana quedar-se a casa el màxim possible i demana també una estratègia de desplaçaments basada en la bombolla de convivència o l'ampliada.

Reunions i trobades

Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones. Aquesta limitació no és aplicable al dret a manifestació.

Botigues i comerços

Es tanquen els grans recintes comercials. Poden obrir els establiments que estiguin dedicats a la venda d'alimentació o de productes d'higiene. Els comerços podran obrir si tenen menys de 800 metres quadrats i reduir l'aforament al 30%. Si les botigues són més grans, hauran de reduir la seva superfície comercial. Perruqueries, farmàcies i centres de jardineria podran obrir sense restriccions. També es redueix a un aforament del 30% les cerimònies de tipus religiós o fúnebre.

Podran funcionar aquells establiments en centres comercials que tinguin igual o més de 800 metres quadrats, però tinguin un accés directe des del carrer. Els que tinguin l'accés des d'un centre comercial no podran obrir. També ha recordat que no podran oferir-se aquells serveis que impliquin contacte personal, excepte si és de caràcter sanitari o per la higiene del cabell.

Teletreballar, recomanable, però no obligatori

En l'àmbit laboral, es recomana aplicar el teletreball llevat quan és impossible fer-ho o quan no es tinguin els mitjans necessaris. En aquest cas, caldrà aplicar mesures de flexibilitat horària. El transport públic mantindrà l'oferta del 100%.

Afectació a la cultura

Se suspenen les activitats escèniques i musicals, entre les que s'inclouen teatres, concerts i cinemes. Els arxius, museus, sales d'exposicions i galeries d'arts podran obrir amb un 30% d'aforament. Les biblioteques estaran obertes només per al servei de préstec.

Activitats esportives i gimnasos

Tanquen les instal·lacions, equipaments esportius, gimnasos, excepte els centres de tecnificació i els que hagin d'acollir competicions professionals estatals o internacionals. S'ajornen totes les competicions esportives menys aquestes, que no podran tenir públic. També tanquen els parcs i fires d'atraccions.

Col·legis, instituts i universitats

L'ensenyament postobligatori serà híbrid, és a dir, serà telemàtic sempre que sigui possible en el batxillerat i FP. Serà presencial per a les pràctiques i exàmens, en la línia que continuaran fent també les universitats.

Activitats extrescolars i de lleure

Queden suspeses les activitats de lleure, extraescolars i esport escolar. Queden fora de la limitació les activitats organitzades pel propi centre escolar al mateix recinte. També podran obrir escoles oficials d'idiomes i de formació d'adults. Les àrees de joc infantil queden obertes fins a les 20.00.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —