Nova soca covid-19
Per Redacció i EFE
Publicat el 22 de desembre 2020

La nova soca detectada al Regne Unit ha posat en alarma a tots els països europeus. Les dades preliminars indiquen que la capacitat de contagi és un 71% superior a la de les altres variants i això pot incrementar el nombre reproductiu, R, en 0,4 o més. Però, és més mortal? Canvia els efectes coneguts de la malaltia? Li serà vàlida la vacuna? Aquests són alguns dels dubtes i neguits que fan perdre la son a la gent. De moment, el primer ministre Boris Johnson ja ha pres mesures de confinament molt més dures, sobretot a Londres, per intentar frenar l'expansió, segons ell "fora de control", i bona part dels països europeus han tancat fronteres amb Gran Bretanya. Què en sabem d'aquesta nova soca?

Quina diferència hi ha?

Aquesta nova soca, anomenada VUI-202012/01, és una variant d'algunes característiques del virus. Nervtag (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group), el grup consultiu sobre les amenaces del virus respiratoris nous i emergents que assessora oficialment el govern britànic, assegura que es propaga més ràpidament que les altres variants, però que no hi ha constància de cap altre canvi. 

Segons José M. Jiménez Giuardeño, del Departament de Malalties Infeccioses del King's College de Londres, el més correcte seria dir "hi ha sospites que aquesta nova variant pugui ser responsable de l'augment del nombre de contagis en una zona determinada del Regne Unit, però encara no hi ha dades suficients per afirmar-ho". 


"La mutació és un procés de selecció natural, els virus muten de per si, i si aquestes variants provoquen avantatges s'expandeixen encara més de pressa"


És normal que un virus muti? 

Que sorgeixin noves mutacions és un procés normal que passa en tots els virus, per tant, segons els experts, de moment no és gens alarmant, tot i això, pot tenir conseqüències serioses si no s'adopten mesures adequades. De fet, des que es van detectar els primers infectats de Covid-19 a Wuhan, s'han observat milers de mutacions, i molt poques han provocat canvis significatius en el virus. Concretament, la forma dominant que hi ha a Europa és la variant D614G.

La mutació és un procés de selecció natural, els virus muten de per si, i si aquestes variants provoquen avantatges, s'expandeixen encara més de pressa. Per tant, la paraula mutació no ens ha de fer por, ja que això no vol dir que el virus sigui més agressiu. 

És més greu? Causa més mortalitat? 

De moment no hi ha cap indici que causi més mortalitat que les anteriors ni hi ha cap prova que faci la malaltia més greu. Tot i això, els experts especifiquen que encara s'han de fer proves. 

Afectarà l'eficàcia de la vacuna?

Tampoc no hi ha cap indici d'això. Les vacunes ja han estat dissenyades tenint en compte que és inevitable que surtin mutacions, per això, la comunitat científica considera que és improbable que no funcionin en aquesta nova variant. En general, les vacunes ja busquen ser més flexibles: que el virus muti i es torni més hàbil no significa que sigui més resistent a la vacuna. 

De fet, el ministre Salvador Illa ha assegurat que la vacuna contra la "Covid-19 també seria efectiva contra la nova soca", que encara no ha sigut identificada a Espanya, tot i que no descarta "que ja es trobi al país". 

Què ha canviat?

El virus ha adquirit 17 mutacions diferents (14 canvis d'aminoàcids i 3 delecions). La mutació N501Y augmenta l'afinitat de la proteïna S pel receptor, la qual cosa augmentaria la seva infectivitat; mentre que la deleció (un tipus de mutació genètica) 69-70 de la proteïna S s'ha descrit que podria afectar l'evasió del sistema immune per part del virus.

Des de quan es coneix?? 

Susan Hopkins, de Public Health England, divendres passat va explicar que l’agència va notificar al govern britànic de l’existència d’aquesta nova soca i que el govern ho va posar en coneixement de l'OMS. Enfront de la dificultat de conèixer completament del cert quan va aparèixer, s’especula que és activa des de finals del setembre i que té origen a Londres o a Kent. A mitjans de novembre ja estava present en el 26% dels casos i a la setmana del 9 de desembre en el 60% de les mostres seqüenciades a pacients de Londres. 


"El govern espanyol ahir va decidir, coordinadament amb Portugal, suspendre els vols procedents del Regne Unit"


Com se sap?

S’ha comprovat analitzant les mostres i mitjançant l'estadística, ja que s’ha vist que als barris on aquesta soca és predominant hi ha més gent afectada que en altres. És precisament aquest el motiu que ha utilitzat Johnson per tancar Londres i incrementar les mesures restrictives a la capital i en altres zones del país.

Segons Joaquim Segalés, investigador d'IRTA - CReSA i catedràtic de la Universitat Autònoma, en unes declaracions al 324.cat, aquest "71% es basa en la freqüència que s'ha trobat, això no vol dir que a altres llocs no es trobi i, de fet, ja s'hi ha trobat". 

Cal més distància de seguretat?

Com és evident, la distància física en aquesta nova soca encara és més important i necessària, ja que teòricament el virus es transmet molt més ràpidament. Els experts avisen que si aquesta nova soca s'expandeix a tota Europa, caldrà el confinament total, altra vegada. 

Podria estar circulant per tota Europa? 

Segons l'investigador José M. Jiménez Giuardeño, "és molt possible, que no s'hagi trobat a altres llocs no significa que no hi sigui", ja que el Regne Unit seqüència al voltant del 10% dels casos positius de coronavirus, "un percentatge bastant elevat en comparació amb altres països". 


"La nova soca ha sorgit precisament en un moment de l'any en què s'incrementen, encara més, els contactes familiars i socials"


Europa aïlla el Regne Unit 

Bona part del continent europeu s'ha blindat a Gran Bretanya a causa de la nova soca identificada a Londres i al sud-est del Regne Unit. Concretament, el govern espanyol ahir va decidir, coordinadament amb Portugal, suspendre els vols procedents del Regne Unit a partir d’avui, excepte per ciutadans espanyols o residents a l’Estat. Paral·lelament, també es reforçarà la vigilància amb Gibraltar. 

Una decisió que se suma a la dels Països Baixos, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, França, Irlanda, Bulgària, Àustria i Luxemburg, i que es va prendre després del mecanisme de crisi de la Unió Europea que va analitzar els efectes de la nova soca i on es va acordar demanar evitar desplaçaments no essencials. 

En definitiva, de moment fins al què se sap, segons sembla la nova soca té més capacitat de transmissió, però no més gravetat ni mortalitat, i tècnicament tampoc  no hauria d'afectar l'eficàcia de les vacunes. A l'espera de les dades que arribin, sembla essencial enfortir mesures de seguretat i prendre decisions, la nova soca ha sorgit precisament en un moment de l'any en què s'incrementen, encara més, els contactes familiars i socials. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —