Recollida
Publicat el 02 de juny 2021

La setmana passada es va estrenar al nucli antic de Sant Andreu el servei de recollida d’escombraries porta a porta, un sistema que individualitza l’aportació dels residus i que promou el reciclatge de la ciutadania. Aquesta nova metodologia estableix que els veïns tenen uns horaris concrets per deixar la brossa a la porta de casa seva enlloc de llençar-la als contenidors habituals. També hi haurà un reforç especial per als comerços i recollides addicionals per als grans establiments.

El dia abans de l'estrena es van retirar del barri 238 contenidors —ara només queden els de vidre—, una mesura que ha aixecat polseguera entre els residents per l’acumulació de bosses d’escombraries als carrers. “El dia després de l’estrena els carrers van quedar molt bruts", lamenta la Glòria, veïna de Sant Andreu. Explica que representants de l’Ajuntament es van desplaçar a les diverses comunitats per explicar als inquilins el funcionament del nou sistema, però en el seu cas “només hi vam assistir dues veïnes”.

L’accés a la informació i els horaris d’entrega —que per ara són a les 22 h—, segons ella, són els grans deures pendents del consistori, perquè “a Sant Andreu hi viu majoritàriament gent gran”. Un altre punt de disputa recau en el fet que les bosses portaran un xip que identificarà el domicili d’on procedeixen. “No em fa gaire gràcia que controlin què llenço a les escombraries”, afegeix la Glòria.

La queixa també ha arribat a les xarxes socials amb la creació d’un perfil de Twitter que juga amb la ironia rere el nom de Fans del Porta a Porta. El compte condemna l’aplegament de brossa a la via pública, la mala praxi d’alguns santandreuencs i el caràcter sancionador de la nova regulació. Divendres va tenir lloc una protesta veïnal en què un centenar de persones es van aplegar a la seu del districte contra el servei per manifestar el seu descontentament.

Mirada posada en altres barris

Des de l’Ajuntament la percepció és certament oposada. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, considera que “la rebuda en general ha estat satisfactòria”. Badia ressalta el bon funcionament del nou model més enllà d’alguns desajustos marcats per la manca d’informació i la indisciplina de “gent que no ho està fent bé”.

Ara mateix, el porta a porta arriba a 6.000 llars, però de cara a la segona fase —prevista per a l’octubre— s’ampliarà al doble de domicilis i intervindrà en el reciclatge de 28.000 habitants. Sant Andreu és el segon barri que ha implantat el nou sistema. El nucli antic de Sarrià, on, segons dades municipals, es va triplicar la recollida selectiva, en va ser el pioner.

Es contempla que aquest estiu es produeixi el canvi a Horta, mentre que Sant Antoni establirà el porta a porta de cara a finals d’any, en aquest cas incorporant els primers contenidors d’escombraries intel·ligents. L’objectiu del projecte és que Barcelona, que actualment recicla el 38% dels residus, assoleixi un 55% de reciclatge el 2025, tal com marquen les directrius europees.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —