- podcasts -
Publicat el 14 d’abril 2023

A la diada d'aquest any, farà 45 anys de l'assassinat de Gustau Muñoz pel règim franquista. Muñoz era un militant independentista i socialista català, membre de les joventuts del Partit Comunista d'Espanya. Aquell 11 de setembre de 1978 va ser abatut per la policia espanyola al carrer Ferran de Barcelona, quan només tenia 16 anys.

Ara el seu germà, Marc Muñoz, busca justícia, i per trobar-la, ha hagut de travessar l'atlàntic fins a Buenos Aires. El cas de Gustau Muñoz se suma a un centenar de casos similars que demanen que es jutgin els crims del franquisme, i que es considerin crims de lesa humanitat. Aquest procés judicial es coneix com la querella argentina i té com a objectiu que l'estat espanyol sigui jutjat per la justícia internacional, i que tots els responsables encara vius compleixin la seva condemna.

Per què és possible jutjar la causa fora de les fronteres de l'estat espanyol, i per què Argentina té la potestat i l'interès per fer-ho? Quantes persones, com el germà de Gustau, han presentat la seva querella? El redactor del Diari de Barcelona Bernat Herrandiz ha estat en contacte aquestes últimes setmanes amb membres de la plataforma de la querella argentina i amb Marc Muñoz, qui va declarar com a querellant i testimoni per la causa del seu germà el passat 22 de març. Conversem amb en Bernat perquè ens expliqui quina és la situació de la querella argentina i l'experiència de Muñoz amb la causa. 

Presenta Gisela Boada 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —