Gabriel Boric
Publicat el 20 de desembre 2021

El diputat d'esquerra Gabriel Boric serà el nou president de Xile, a qui li tocarà liderar la transició cap al model de país que abordi la futura Constitució i els anhels de canvi social que l'han alçat al mandat, després de derrotar aquest diumenge l'ultradretà José Antonio Kast en unes polaritzades eleccions.

Boric ha arrasat a les urnes amb el 55,9% dels vots contra el 44,1% del seu rival i ha sumat Xile al grup de països llatinoamericans que han girat a l'esquerra en els últims anys, al costat d'Argentina, Bolívia, Hondures, Mèxic i el Perú. Amb més de 4,6 milions de vots dels més de 8,3 milions d'electors que han acudit a les urnes, Boric s'ha convertit en el president electe que més sufragis ha acumulat en la història del país, en una jornada en què es va registrar el percentatge més gran de participació a Xile des que el 2012 el vot va passar a ser voluntari, superant el 55%.

El representant de la coalició Apruebo Dignidad, que compta amb el suport del Partit Comunista, serà el president més jove en més de 200 anys d'història però també el més d'esquerra en ocupar la seu del Govern, el Palau de la Moneda.

Boric representa un canvi d'era política a Xile, que deixa enrere les tradicionals coalicions de centredreta i centreesquerra que s'han repartit el poder els últims 30 anys i entrega per primera vegada aquest lideratge a una formació de recent creació que recull el descontentament ciutadà amb les institucions.

El suport internacional ja s’ha començat a notar. El govern espanyol, en un comunicat oficial, ja ha felicitat Boric i ha saludat "aquesta nova època en què espera treballar amb el nou govern xilè per posar en marxa polítiques socials justes, sostenibles, feministes i que es tradueixin en el progrés de les dues societats".


Trajectòria de Gabriel Boric

D’ascendència croata per part de pare i catalana per part de mare, Gabriel Boric va néixer l'any 1986 a Punta Arenas, capital de Magallanes. El seu pare, militant del Partit Demòcrata Cristià, el va apropar a la política, per la qual sempre ha mostrat interès. Implicat en la defensa dels drets dels estudiants, Boric va anar a la Universitat de Xile per formar-se en Dret. Allà, Boric va ser president de la Federación de Estudiantes i un dels principals dirigents de les mobilitzacions estudiantils de 2011 contra la privatització de l'ensenyament.

Boric va participar en la creació del Front Ampli, una coalició de partits i moviments d'esquerra. Després de guanyar les primàries presidencials del 18 de juliol de 2021, Gabriel Boric es va convertir en el candidat presidencial de la coalició Apruebo Dignidad per a les eleccions presidencials de 2021.

El pròxim 11 de març de 2022, quan tingui 36 anys acabats de fer, Boric substituirà el conservador Sebastián Piñera com a president del país. I ho farà batent rècords, ja que es tractarà del president més jove i, alhora, el més votat de la història de Xile.

Boric representa una nova generació molt distanciada del règim de Pinochet (1973-1990) i que repudia el model neoliberal que va consagrar el dictador. Per aquesta raó, aquesta generació manté l’esperança que, amb el nou govern, es transformi el país en un Estat amb pensions solidàries, salut universal i impuls de drets socials, en favor de la diversitat, les minories i el medi ambient.

El progressista arriba al poder amb la intenció de trencar amb el poder tradicional i proposa enfortir el paper de l’estat en l’economia, també una pujada d’impostos per finançar la despesa social i la fi del sistema privat de pensions heretat de la dictadura.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —