La fase 1 dispara l'ús del metro i l'autobús a Barcelona un 28% - Diari de Barcelona

L'entrada de Barcelona a la fase 1 del desconfinament ha provocat un augment del 28% del nombre de passatges a la xarxa de metro i autobús en comparació amb la setmana anterior, quan Barcelona i l'àrea metropolitana encara es trobaven a la fase 0, amb algunes mesures flexibilitzades. El pic d'usuaris es va registrar ahir divendres, quan es van comptar un total de 554.800 viatges entre les dues xarxes, segons ha informat avui Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).
Fins ahir divendres, la xarxa de metro va registrar 1,76 milions d’entrades, el 27% més que en els mateixos dies de la setmana anterior, mentre que la xarxa de bus va marcar un registre de 905.000 validacions, amb una pujada del 30,5%. Dels 554.800 viatges registrats divendres, 370.800 es van comptar al metro i 184.000 als autobusos, unes dades que continuen molt per sota de les xifres anteriors a la crisi sanitària, un 74,4% menys en el primer cas i un 75,8% menys en el segon.
Durant la crisi, el dia que el metro va registrar un menor nombre de passatgers va ser el 2 d’abril, amb només 105.918 validacions, un 92,5% menys respecte l’any anterior. El dia amb menys passatgers a la xarxa d'autobusos va ser el 3 d’abril, amb 36.548 viatges, el que significa un 95% menys en comparació amb un dia similar de l'any passat.
Més viatges a les tardes
L'augment de passatgers aquesta setmana ha estat més accentuat a les tardes, de 17 a 20 h, el perfil horari típic dels dies feiners —que les restriccions del confinament havien alterat—, amb unes franges punta ben marcades al matí i a la tarda i una altra de menys prominent al migdia. No obstant això, l'horari de màxima afluència continua sent al matí, de 7 a 8 hores, període en el qual es concentren el 15% dels viatges.
Tots els operadors de transport públic incrementen els seus protocols d’higiene i neteja per evitar els contagis. #COVID19 pic.twitter.com/f2oPEJWLQV
— TMB (@TMB_Barcelona) May 29, 2020
La mitjana diària de viatges en aquesta última setmana ha estat de 533.000 validacions de dilluns a divendres, una xifra que la setmana anterior va arribar als 416.000.
El RACC alerta d'un col·lapse viari
El Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) adverteix que l'augment del vehicle privat a conseqüència de la saturació del transport públic durant el desconfinament podria provocar un col·lapse viari a Barcelona. En una entrevista a l'Agència EFE, el president del RACC, Josep Mateu, ha demanat avui a les administracions que inverteixin més diners en transport públic per garantir una major freqüència de pas i evitar aglomeracions que fomentin l'ús del cotxe privat.
"La peça clau d'aquest ecosistema estarà en el transport públic i en l'ús i la confiança que la gent li agafi. I això anirà vinculat amb la inversió que es faci amb freqüències i mitjans perquè pugui absorbir a tot aquest públic", ha assegurat Mateu, que ha argumentat que si no es destinen els recursos suficients per augmentar la freqüència de trens i autobusos "això podria generar una situació de col·lapse a la ciutat".
Aquest cap de setmana, el primer dins la fase 1, el metro adapta la seva oferta i posa en circulació el 80% dels trens habituals a la xarxa de metro en dissabtes i festius, mentre que a la xarxa d’autobusos l’oferta oscil·la entre el 62 i el 68%. El servei de metro acaba a la mitjanit, com fins ara.
A partir de dimarts, 2 de juny, la xarxa de metro continuarà adequant l’oferta al desconfinament: s’ha previst que funcionin entre el 98% i el 100% dels trens habituals dels dies feiners segons la franja horària. A l’hora punta del matí s’han programat el 100% de les circulacions a les línies 1 i 5, les de més demanda. Pel que fa a la xarxa d’autobusos de TMB, circularan entre el 72% i el 78% dels vehicles segons la franja horària.
A banda de reforçar la freqüència de pas de les línies, el RACC també posa èmfasi en l'adequació dels aparcaments per fomentar l'ús del transport públic: "Hem d'adequar els aparcaments a la ciutat perquè les persones puguin aparcar i aleshores utilitzar el transport públic, la bicicleta o anar a peu", ha dit Mateu, que augura un augment de l'ús del cotxe a les pròximes setmanes a mesura que avancin les fases del desconfinament.
Les mesures de l'Ajuntament
El president del RACC, partidari de plantejar la mobilitat de Barcelona "des d'un punt de vista metropolità" per atendre les necessitats de les prop de 900.000 persones que entren i surten diàriament de la capital catalana, també ha dit que les mesures adoptades recentment per l'Ajuntament de Barcelona de dotar de més espai als vianants i als ciclistes, com la peatonalització de certes artèries o els carrils bici "només arreglen un màxim de 10 quilòmetres".
Mateu ha qüestionat que sigui el moment idoni per a dur-les a terme i ha posat en dubte l'efectivitat de l'augment de les tarifes de la zona blava o la limitació de l'aparcament per a motos. "No dic que no s'hagi de fer, però segurament el moment d'implantar-lo no és aquest", ha afirmat, alhora que ha afegit que tot i que aquestes mesures busquen "fer desaparèixer el vehicle privat del centre de Barcelona, com passa en moltes altres ciutats europees", l'ús del cotxe podria créixer a partir d'ara per evitar el contagi de la pandèmia.
D'altra banda, Mateu ha celebrat que la peatonalització d'alguns carrers s'hagi fet seguint un sistema tàctic, és a dir, sense obres i pintant el carrer i la calçada de manera provisional. Ara bé, Mateu, el president del RACC alerta d'algunes errades: "Els vianants no poden anar per la calçada, encara que estigui pintada de groc, al mateix nivell que poden estar els vehicles a motor" ni tampoc els ciclistes poden circular pel carril bus perquè "no és correcte pel que fa a seguretat viària".

