La lluita contra el racisme, també en vídeos d'un minut
Publicat el 13 d’agost 2020

TikTok és una xarxa social on la gent penja vídeos de tota mena. Sempre, però, amb un to festiu, com poden ser els balls, o amb un to graciós, com poden ser els acudits o les bromes. Ara bé, també hi ha espai per als tiktokers que denuncien la seva situació i que fan servir la xarxa social per donar a conèixer la seva cultura i les seves idees més enllà de les crítiques.

Una de les exponents que s’ha fet un lloc excepcional entre els fans de TikTok és la Hanan Midan, una noia marroquina que va començar fent TikToks com la resta dels mortals: ballant i fent servir àudios graciosos per fer riure els seus seguidors. El seu compte es va obrir el 2019, i, segons se sentia més còmoda amb l’aplicació, s’anava arriscant més mostrant la seva persona, les seves arrels i les seves inquietuds. 

@hanan_midan

##greenscreen turismo en africa❤️ ##fyp ##xzyabc ##turismo ##africa ##cultura

♬ Kontrol - Maleek Berry

 

“A llorar a tu país”

Així doncs, la Hanan ha trobat un espai a internet on poder expressar l’estima per la seva cultura, i tot i els haters, seguir endavant, mostrant, sempre amb humor, els comentaris racistes que rep, i fent mems de la relació que té amb la seva família. La Hanan es va fer famosa online per respondre a un comentari a un altre TikTok seu on li deien “a llorar a tu país”. Ella, aleshores, va decidir prendre-s’ho de broma i va contestar:

@hanan_midan

Responder a ##greenscreen ya he llorado y he vuelto chachiiis ##africa ##marruecos ##humor ##españa ##fyp

♬ sonido original - hinaamii

 

En aquest TikTok es pot entendre la personalitat de la Hanan, una noia que viu a Espanya i que prové del Marroc, i s’ha d’enfrontar a comentaris i insults racistes, tot i haver crescut aquí. El fet d’admirar de la tiktoker és que es pren amb humor el feedback que rep, i fins i tot ella crea contingut fent burla de la seva pròpia cultura.

@hanan_midan

##loserschallenge ##greenscreen me voyyyyy ##españa ##hostoria ##arquitectura ##moros ##fyp ##risas ##humor ##viral

♬ PJ - ppcocaine

 

“No som àrabs, ni som berebers, som amazics”

Tot i això, s’ha de tenir en compte que no és fàcil, encara a dia d’avui, ser una dona, jove, i una estrella a les xarxes. El factor afegit és que és amazic, una minoria africana nadiua del nord de l’Àfrica. No es correspon amb cap país concret, sinó que es tracta d’una cultura que ha estat colonitzada pels àrabs a nivell polític i estatal. 

@hanan_midan

Un poco de información sobre el pueblo Amazigh ⵣ ##amazigh ##nativos ##cultura ##fyp ##parati ##bereberes ##xyzbca ##xzayx89

♬ hatchback - kekeclipz

 

La llengua que parlen és diferent de l'àrab i com que hi ha molts territoris amazics, en cadascun s’ha anat configurant un dialecte diferent, fins al punt que no s’entenen entre ells. Juntament amb Massin Akandouch, un activista de només 17 anys, van fer un vídeo per Canal Malaia on expliquen la seva cultura. 

 

Com transportar la Xina a Espanya

La youtuber Mad4yu és una noia xinesa que fa vídeos explicant la cultura xinesa en espanyol, per així trencar la barrera del racisme que hi ha cap als asiàtics, i per donar a conèixer el seu país sense estereotips. Ella porta onze anys vivint a Espanya i els TikToks que fa són per resoldre dubtes dels seus seguidors. 

@mad4yu

?? BLASIAN ??

♬ original sound - mad4yu

 

També fa servir aquesta xarxa social per fer bromes sobre la seva cultura i el seu aspecte, cosa que es pren amb molt d’humor.

@mad4yu

FYI ? ##asians ##asiaticos ##aprendeentiktok

♬ original sound - mad4yu

 

Sempre té present, però, que un excés de broma pot conduir a un alt grau de racisme o bullying. És per això que, a més de fer els vídeos que interessen als seus seguidors, també inclou al seu feed el component de denúncia cap al racisme que rep. Ella sempre diu que els comentaris que li fan no l’afecten, però potser a algun altre asiàtic sí, per tant, millor evitar-los.

@mad4yu

Tenía que decirlo... ?

♬ original sound - mad4yu

 

La censura egípcia

Però no sempre es poden canalitzar tan bé les crítiques. A Egipte, tres dones han estat condemnades a dos anys de presó i a una multa que supera els 15.000 euros per “incitar al llibertinatge” i “ofendre els valors familiars” egipcis. Haneen Hossam va ser condemnada per penjar vídeos on explicava als joves com podien guanyar diners gràcies a TikTok. En canvi, Mawada al Adham feia vídeos satírics i de broma. Les dues influencers egípcies van al·legar que es tractava d’acusacions sexistes i que no tenien cap fonament. Tot i això, la condemna segueix en peu, i els vídeos han estat eliminats d’Internet.

Haneen Hossam i Madawa al Adham explicant als seus seguidors de TikTok la denúncia que van rebre. Font: Tik Tok

Segons la BBC, es tracta d’una campanya de l’estat en contra dels influencers a les xarxes socials; ja que periodistes, activistes i intel·lectuals han estat arrestats i els seus noms han desaparegut d’Internet durant el mandat del president Abdel Fatah al-Sisi des del 2014. Des del 2018, hi ha una ciberllei que dona poder total sobre els òrgans de l’estat per censurar contingut online generat a Egipte.

La dansa del ventre és indecent?

La tercera dona en discòrdia és Sama El-Masry, condemnada a tres anys de presó i a una multa com les anteriors tiktokers. L’han acusat de “contingut sexualment suggerent”, i tot i que la ballarina ha al·legat que van compartir els vídeos sense el seu consentiment, no ha estat raó suficient per aixecar-li la demanda. Aquests vídeos han estat eliminats de les xarxes.

És per això que cal veure tots els costats de les xarxes. TikTok, inicialment, pot semblar una xarxa social a partir de la qual riure i veure gent ballant. I tant la Hanan, com la Yu, com la Sama, o la Haneen o la Mawada volen mostrar aquest to seriós que poden tenir les xarxes socials, per enriquir els usuaris i per trencar barreres. 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —