Cati Cladera (EFE)
Publicat el 17 d’agost 2020

Mascareta, rastrejadors, distanciament social. Aquestes són les mesures més esteses per intentar frenar la propagació del coronavirus. Des de fa una setmana s’ha sumat un nou element a aquesta lluita per aturar la creixent corba de contagis.

Radar Covid és l’aplicació mòbil desenvolupada pel Ministeri de Sanitat que té com a objectiu identificar zones de risc i d’alertar als usuaris en cas d’haver estat en contacte amb algú que hagi donat positiu. L’app ja és activa però encara no és completament funcional. Això vol dir que detecta el contacte entre els usuaris que s’ho hagin descarregat però, de moment, no alerta d’un possible contagi. Primer, totes les Comunitats Autònomes l’hauran d'incorporar als seus sistemes, la qual cosa serà possible com molt tard el proper 15 de setembre.

Tot i que l’aplicació encara no ens avisa d’una potencial infecció, alguns experts recomanen instal·lar-la com més aviat millor. Javier Pedreira, responsable d’informàtica dels Museos Científicos Coruñeses i un dels creadors del blog científic – tecnològic Microsiervos, afirma que “d’aquesta manera ja hi haurà un conjunt de dades amb els quals treballar quan les CCAA diguin ‘ja’”. “Perquè aplicacions d’aquest tipus siguin veritablement útils, és necessari que les instal·lin com més persones millor”, sosté. Segons l'executiu espanyol, si el 20% de la població s’instal·la l’app, Radar Covid podria contribuir en reduir el nombre de contagis en un 30%.


“Perquè aplicacions d’aquest tipus siguin veritablement útils, és necessari que les instal·lin com més persones millor”


Aquesta estimació pot fer pensar que es tracta de l’eina més efectiva de les que disposem fins ara per aturar les infeccions. No obstant això, la periodista i experta en tecnologia Marta Peirano adverteix que aquesta mesura “no substitueix ni els protocols d’emergència adequats ni la feina dels rastrejadors”.

El punt feble de Radar Covid radica en el fet que la seva instal·lació és completament voluntària; un rastrejador cerca els casos positius i els seus contactes partint dels resultats obtinguts dels centres d’Atenció Primària. En altres paraules, és més probable que una persona se sotmeti a una prova PCR es descarregui una aplicació de la qual pot no fiar-se.

La privacitat és clau

Moltes persones poden oposar-se a utilitzar Radar Covid per por que el govern espanyols els “robi” les dades. Però, per fer-la servir, l’aplicació només ens demana accés al Bluetooth. No hem de facilitar ni la nostra geolocalització ni cap altra dada que ens pogués identificar.


“L’app utilitza Bluetooth LE per a detectar altres dispositius i intercanviar amb ells claus aleatoris que es conserven durant 14 dies”, explica Pedreira. Aquestes claus són anònimes (no les coneix ni el mateix usuari) i només les envia a un servidor de les autoritats sanitàries en cas d’haver donat positiu. Pedreira aclareix que “qui rep l’avís no sabrà en cap moment qui ha donat positiu. I la persona que ho hagi comunicat tampoc sabrà a qui pot haver contagiat”. L’anonimat i la privadesa semblen estar garantides.

Entre l'escepticisme i els elogis 

Des del moment en què el govern espanyol va avisar de la disponibilitat de l’aplicació tant a l’App Store com a Google Play, l’opinió pública va quedar dividida. María Victoria (36) sosté que “aquesta app només existeix pel benefici comú i individual” i “com més persones la tinguem descarregada serà més fiable”. Miguel Ángel (19) creu que molta gent està caient en la desinformació: “No volen donar permisos a Radar Covid, però no dubten en descarregar-se tota mena d’aplicacions com TikTok, Instagram i Facebook”.


“No volen donar permisos a Radar Covid, però no dubten en descarregar-se tota mena d’aplicacions com TikTok, Instragram i Facebook”


L'Arnau (22) troba que el problema no és Radar Covid en si mateixa, sinó “qui hi ha darrere”. Sentiment que comparteix en Josep (29): “Els qui controlen l’app també tenen el poder de confinar-nos 14 dies o més a casa. N’hi ha prou que en una zona comenci a notificar positius perquè confinin tota la regió”. Però no tothom decideix no instal·lar-se l’app per desconfiança. En cas d'en Sergio (45) es tracta més de “mandra”. “Ja respecto la distància de seguretat i evito sortir de casa. No em cal descarregar l’aplicació”.

                                                 Captura de pantalla de l'app Radar Covid

Tot i que és inevitable aconseguir el vistiplau de tota la població, hem de tenir en compte que aquesta eina pot esdevenir fonamental per complementar la feina dels rastrejadors, ja que és menys intrusiva i més ràpida a l’hora de detectar i controlar els contagis. La Secretaria d’Estat ha anunciat que estan treballant perquè sigui compatible amb altres eines similars com els implementats a França, Alemanya o Suïssa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —