“Per fi trobem un papa que es creu l’Evangeli de veritat” - Diari de Barcelona

Francesc, a favor de la unió civil entre homosexuals
“Per fi trobem un Papa que es creu l’Evangeli de veritat”
Entitats catòliques progressistes veuen les declaracions del papa Francesc com a un "canvi radical" a l'Església però desconfien dels canvis reals que puguin tenir
Les entitats catòliques feministes i en defensa dels drets LGTBI es posicionen a favor de les declaracions del papa Francesc a favor de les unions civils entre homosexuals. Les veuen com un pas “molt important per anar fent passos en el sentit de respecte cap a les persones” independentment de la seva orientació o identitat sexual. A més, creuen que aquesta declaració ajudarà també a encaminar una “posada al dia de l’Església” d’acord amb uns valors que “ja estan assumits per una part important de la societat”.
Noemí Ubach, portaveu d’Alcem la veu!, declara que d’entrada la notícia els sembla molt positiva perquè creuen que és molt important que una “personalitat com és el papa Francesc —que representa la màxima autoritat de l’Església catòlica— emeti un missatge a favor dels matrimonis del mateix sexe". Sobretot, el fet que sigui a escala mundial els sembla un pas “molt important cap a la normalització d’aquests drets”, i alhora fa referència a una campanya de l’Ajuntament de Barcelona: “Són obvietats, però que calen continuar reivindicant”.
No obstant això, el Papa es refereix a matrimoni civil i no religiós. “Ens sembla una cosa lògica perquè aquí a Espanya, el 2005, es va aprovar la llei de matrimonis del mateix sexe, va ser el tercer estat en tot el món, o sigui que vam ser pioners en tot això. Per tant, com a societat estem molt acostumats que això sigui un fet i, per tant, aquesta notícia no ens sorprèn” explica la Noemí. I afegeix que “hem de pensar que no passa el mateix en molts altres països. Hi ha països on aquesta legislació no és així, al contrari, el matrimoni homosexual es persegueix i a vegades fins i tot amb presó”.
L'Evangeli, per fi
Jordi Valls, consiliari de l’Associació Cristiana de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (ACGIL), creu que les declaracions de Francesc són un “canvi radical”. Valls explica que, fins ara, tant el Vaticà com els bisbes d’arreu havien defensat que els homosexuals no podien formar famílies i “que estaven fora del pla de Déu”, malgrat que el catecisme defensi que no se’ls pot discriminar. “És un pas importantíssim”, assegura Valls, que a més afegeix que la posició del pontífex deixa en evidència la posició dels bisbes espanyols i polonesos.
El consiliari de l’ACGIL recorda que, quan es va aprovar el matrimoni homosexual a Espanya l’any 2005, hi va haver bisbes que van animar els fidels a oposar-s’hi i que “encapçalaven manifestacions” en contra la llei. És per tot això que des de l’associació consideren que “per fi, trobem un papa que es creu l’Evangeli de veritat”.
D’altra banda, tal com explica Ubach, a Alcem la Veu no creuen que les paraules del papa esdevinguin cap declaració per part de l’Església catòlica espanyola perquè es refereixen al fet que les parelles homosexuals han de poder formar una família i viure en parella. “A Espanya ja és així. No crec que afecti. Una altra cosa és que pensem que això és un primer pas i que hauríem d’anar cap a la possibilitat que el matrimoni religiós també fos amb persones del mateix sexe. Crec que hauríem d’anar cap aquí, però el papa no ho planteja en aquest documental. Simplement diu que hi ha d’haver el matrimoni civil, per tant, no crec que la conferència episcopal espanyola digui res sobre això perquè a Espanya aquesta legislació ja existeix".
La jerarquia catòlica combregarà amb la nova posició del Papa?
A més a més, opina que el president de la Conferència Episcopal, l’Arquebisbe Omella, està molt en sintonia amb aquest Papa. Per tant, no creu que hi hagi cap declaració ni hi ha cap necessitat que la hi hagi “perquè no planteja cap canvi en la legislació civil espanyola”.
Des de l’ACGIL alerten de la possibilitat que els monsenyors del Vaticà vulguin retirar-les avui i defensar que el papa “volia dir el contrari”. Malgrat això, Valls considera que hauria de ser normal que, a partir d’ara, els representants del Vaticà en organismes internacionals deixessin d’oposar-se a les lleis per la igualtat i, sobretot, a les del matrimoni entre persones del mateix sexe. “Hauria de passar això, però el Vaticà és una bèstia tan grossa que pot fer de tot”, conclou Valls.

