Totes les reaccions a la fugida del rei emèrit
Per Redacció
Publicat el 03 d’agost 2020

L'anunci de Joan Carles I que fuig del país, ha encès de seguida les xarxes socials, que s'han omplert de reaccions. La notícia ha acaparat les tendències de Twitter, on les paraules "Gracias Majestad" s'han col·locat en la primera posició. Dos mots en que s'han barrejat missatges on alguns usuaris han fet un ús literal d'aquesta formula d'agraïment, però que aviat molts altres han convertit en un espai per mostrar la indignació per la sortida del país del rei emèrit, utilitzant la cita en to irònic.

Des de l'esquerra s'han impulsat hashtags com #RepublicaYa o #CoronaCiao, en que demanaven la caiguda de la monarquia i la instauració d'un nou règim polític a Espanya. La dreta, en canvi, ha popularitzat les sigles V.E.R.D.E, que a més de fer referència al color identitari de la institució monàrquica, amaguen el missatge "Viva el Rey de España".

La classe política tampoc no ha trigat en manifestar la seva opinió. Un dels primers en reaccionar ha estat el president Quim Torra, que ha comparat la decisió del rei emèrit amb la d'Alfons XIII el 1931, quan aquest es va exiliar després de la proclamació de la Segona República Espanyola. 

Com Alfons XIII... https://t.co/xjSfINZCxQ

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha assegurat que Felip VI és còmplice del llegat fosc del seu pare, i en una referència als polítics independentistes ha dit que "uns van haver de marxar a l'exili per demòcrates, altres marxen per corruptes.". 

D'altra banda, el govern espanyol ha mostrat "respecte" per la decisió de Joan Carles I de marxar d'Espanya i ha dit que reconeix "el sentit de l'exemplaritat i transparència" del seu fill, el rei Felip VI.

Davant aquest comunicat de Moncloa, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha preguntat "en nom de qui parlen?". A més, ha demanat sotmetre a referèndum el suport a la monarquia. 

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias ha estat molt més dur que el comunicat oficial de Moncloa i ha titllat de "fugida" la marxa de Joan Carles I. "L'Espanya del segle XXI ja no tolera la corrupció ni el privilegi. Qualsevol ciutadà que cometi un delicte ha de donar la cara davant la Justícia", ha opinat. A més, ha afegit que "la pretensió d'impunitat pels delictes greus per part d'un ex cap de l'Estat fa un mal enorme a la democràcia".

El líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha lamentat que el govern espanyol "miri cap a una altra banda" i els jutges del Tribunal Suprem "passin" de la voluntat de Joan Carles I d'exiliar-se d'Espanya.

La CUP desconfia que els tribunals de l'Estat "arribin fins al final" i ha recordat que al Congrés no s'ha permès la creació de comissions d'investigació sobre la monarquia perquè es protegeix la "continuïtat" del règim franquista. Han fet un vídeo també on comparen la monarquia amb la dictadura espanyola i asseguren que Joan Carles i Felip VI són igual de corruptes. 

Les entitats independentistes Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han mostrat també la indignació per la marxa del rei emèrit, i han fet una crida a la independència de Catalunya per marxar d'un Estat "corrupte". Òmnium ha recordat que el rei marxa perquè  "els poders de l’Estat espanyol li ho permeten." Amb tot, han recordat la campanya que van engegar fa poc d'un mes 'Corona Ciao' per denunciar la monarquia espanyola a Europa. 

Pablo Echenique, el portaveu d'Unides Podem al Congrés, ha fet un fil a Twitter per criticar la fugida del rei. S'ha preguntat si la decisió no dificultarà les investigacions al seu voltant. "Esperem que no sigui precisament aquest el motiu de la decisió i, si és així, que se l'impedeixi fugir", ha dit. També ha volgut remarcar que la indignació amb els fraus de Joan Carles I no es solucionen amb la seva fugida.

Rufián no ha estat l'únic en demanar-ho, també ho han mencionat la diputada de Podem, Teresa Rodríguez o el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens. 

D'altra banda, el Partit Popular ha expressat el "més absolut respecte" cap a Joan Carles I i ha dit que la seva marxa demostra "lleialtat a Espanya, a la monarquia parlamentària i al rei Felip VI. I ha fet una crida per mostrar unitat "al voltant del cap de l'Estat" "avui més que mai". El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, inclús ha anat més enllà i ha expressat la seva "profunda tristesa" per la marxa de Joan Carles.

Ciutadans s'ha expressat en la mateixa línia. El portaveu adjunt de Cs al Congrés, Edmundo Bal ha agraït en un tuit la decisió  a Joan Carles perquè Felip VI "exerceixi les seves funcions en les millors circumstàncies."

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —