Rebaixa del 30% en graus i màsters per al curs 2020-2021 a Catalunya
Per ACN
Publicat el 05 de juny 2020

La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), formada per Govern i universitats, va aprovar ahir el nou decret de preus que permetrà rebaixar un 30% els preus de matrícula en graus i màsters per al proper curs 2020-2021. Els estudiants amb rendes més desfavorides igualment podran demanar una beca Equitat per tenir descomptes addicionals.

Àngels Chacón, consellera d’Empresa i Coneixement, ha destacat que amb el nou decret de preus públics universitaris “es dona compliment al compromís de rebaixar el cost dels estudis de grau i màster, al mateix temps que es continua anant un pas més enllà per garantir l’equitat en l’accés a la universitat”. Chacón ha remarcat que aquest decret pren una especial importància “donada la situació de crisi econòmica derivada de la Covid-19 que ja pateixen moltes famílies catalanes”.

Aquesta rebaixa és una demanda que els estudiants universitaris fa anys que demanen des que el 2012 es produís un augment en les taxes del 66%. El 2016 el Parlament va aprovar una moció que instava el govern a aplicar una rebaixa del 30% sobre els preu dels crèdits públics per revertir aquest augment. Aquesta, però, mai no es va arribar a aplicar malgrat les reivindicacions constants del moviment estudiantil que finalment el 2019 va impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per demanar la rebaixa al Parlament. 

Com canvia el preu del crèdit?

Les beques Equitat es mantenen per als estudiants amb rendes més baixes i que no gaudeixin de matrícula gratuïta ja que no es beneficien de la beca general de l’Estat. Els estudiants que se situïn en els trams 1 i 2 de renda, a banda de gaudir de la rebaixa generalitzada d’un 30% dels preus públics universitaris, podran beneficiar-se de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades. Concretament, respecte als nous preus universitaris generals, tindran rebaixes del 80% i el 70% respecte al preu màxim de grau. En el cas dels màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, la rebaixa de la que gaudeixen els estudiant dels trams 1 i 2 és del 25% i el 20%, respectivament.

Amb aquesta rebaixa del 30%, per al curs 2020-2021 un grau estàndard de 60 crèdits passarà a costar una quantitat d’entre 1.061 i 1.660 euros a l’any en funció del coeficient d’estructura docent del títol. Això suposa la reducció d'entre 450 i 700 euros per curs i per alumne, ja que abans la forquilla de preus per un curs de 60 crèdits es situava entre els 1.516 i 2.371, segons el coeficient. 

Ara, com a mínim més del 85% del cost d’un grau universitari va a càrrec del finançament directe de la Generalitat i, per tant, el cost majoritari no repercuteix directament en l’estudiant que cursa la titulació. Aquest percentatge supera el 95% en el cas dels estudiants amb rendes més baixes que es podran beneficiar dels descomptes addicionals.

Segones matrícules

La rebaixa del 30% aplicada als preus públics universitaris es fa extensiva a les successives matrícules. Per tant, es mantenen els coeficients de multiplicació de 1,2 i 2,6 en les segones i terceres matrícules, però en base als nous preus de cada coeficient d’estructura docent. 

Paral·lelament, s’ha acordat que les universitats puguin desplegar una política pròpia de segones i successives matrícules perquè, en els casos degudament justificats, els estudiants puguin pagar a preu de primera vegada quan la nova matriculació estigui vinculada a les condicions generades per la situació d’emergència per la Covid-19 en l’actual curs 2019-2020.

Chacón ha recordat que “el Govern continua reivindicant que l’Estat compleixi les sentències del Tribunal Constitucional i faci efectiu el traspàs de les beques”. Un traspàs que permetria aprofundir, encara més, en una política pròpia: “El Govern de Catalunya té consciència social i per això apliquem el nostre programa de tarifació social, que rebaixa encara més el preu inicial de matrícula i garanteix ajuts als estudiants amb més dificultats, que no reben atenció per part de l’Estat”.

La consellera també ha afegit que “Catalunya té una política de preus pròpia i que la proposta del Ministeri era la que Catalunya tenia prevista per aquest pròxim curs i que es va incloure en els pressupostos 2020”. Àngels Chacón també ha volgut evidenciar que “Catalunya ha fet tota la reducció proposada i ha anat més enllà, ja que les rebaixes en el pròxim decret de preus s’aplicaran als màsters universitaris”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —