Cancel·lacions hotels
Per EFE
Publicat el 27 de juliol 2020

Els rebrots de coronavirus que han aparegut en les últimes setmanes a Catalunya han provocat una onada de cancel·lacions a Barcelona i que alguns hotels que havien reobert després de l'obertura de les fronteres tornin a tancar. 

El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha explicat a Efe que encara que no ha quantificat el volum, són "moltíssimes" les anul·lacions registrades, pràcticament tot el que s'havia reservat després de l'aixecament de l'estat d'alarma perquè "s'ha paralitzat tot un altre cop".

Tot i que el sector hoteler donava l'estiu per perdut, la reobertura de fronteres va animar alguns a reobrir els seus establiments a la ciutat. Casals explica que tot i que l'ocupació era molt baixa i tan sols estaven oberts un 25% dels hotels, els hotelers pensaven que aquesta era una manera d'arrencar i de veure si, a partir de la tardor, podia començar a notar-se un augment significatiu d'ocupació i reserves, tot i que ja preveien que fins l'any que ve no tornarà l'activitat turística pròpiament dita.

No obstant això, aquesta lleugera millora que s'havia començat a percebre s'ha tornat a perdre, de sobte, amb l'aparició dels rebrots de coronavirus. Casals considera que la situació és "molt preocupant" i que ha provocat que algun hotel que havia obert hagi decidit tornar a tancar i que alguns establiments que tenien planificat obrir properament hagin posposat aquesta decisió.

Més planificació

Casals considera que des de les administracions no s'està planificant prou i que es treballa una mica segons el que està succeint dia a dia, sense tenir un full de ruta clar. A més de prendre "mesures proporcionades", considera que han de comunicar millor els missatges que llancen, en referència a l'actuació de la Generalitat en els últims rebrots.

"No estàvem dient que Barcelona està tancada, ni que Barcelona no es pot visitar, però a nivell internacional depèn del tipus de missatge que envies el que provoca és una parada contundent i clara, perquè el missatge que arriba és que és perillós visitar Barcelona", ha dit.

Pla de rescat al sector

Els hotelers també troben a faltar que hi hagi diàleg amb el sector per part de l'administració i estan desanimats davant l'actual situació perquè ningú esperava l'aparició de rebrots tan aviat. Per això, insisteixen a demanar a les administracions que allarguin els ERTO fins a finals d'any i que es condoni o retardi el pagament d'impostos.

Però més enllà de tot això, el que es necessita per mantenir viu el sector és un "pla de rescat per al sector turístic hoteler", apunta Casals, "com es va fer amb la banca en la crisi de l'any 2008", perquè es tracta d'un sector important per a l'economia de país.

"Un segon confinament seria un desastre a nivell turístic, econòmic i, fins i tot, psicològic per als ciutadans", afegeix.

El president de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), Martí Sarrate, també ha reclamat un pla d'ajudes per al sector davant la possibilitat que aquesta crisi s'emporti un 60% de les agències que hi ha al nostre país.

Sarrate ha quantificat en un 20% les cancel·lacions que han patit les agències de viatges després dels rebrots d'aquest mes, bàsicament a Barcelona, però també a la resta de Catalunya. Assenyala que després de l'estat d'alarma i de la reobertura de fronteres, les reserves van començar a reactivar-se, encara que amb importants caigudes respecte a l'any anterior, ja que esperen tancar l'any amb un 70% menys de facturació.

El responsable d'ACAVE també coincideix en que les administracions han de gestionar millor la comunicació en una situació tan delicada com l'actual i qualifica de "molt negatius" els missatges que s'han llançat des del Govern després d'aparèixer els rebrots.

"La comunicació ha de ser sensata i responsable per no provocar alarmisme ni por psicològica", ha dit Sarrate, per afegir que, depèn de com es comuniqui una decisió, pot tenir importants efectes sobre l'economia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —