Fernando Chavarria, professor de l'INS Terra Alta, també recull al llibre la paremiologia autòctona sobre el temps
Per ACN
Publicat el 10 de gener 2021

L'estupefacció i la sorpresa que va causar als alumnes de Fernando Chavarria la seva afició pels rellotges de sol es va convertir en una recerca compartida per trobar-ne a tots els pobles de la Terra Alta. Dos anys després, el professor i físic ha autoeditat un llibre en el qual inventa la troballa, recupera la paremiologia autòctona sobre el temps (refranys i frases fetes) i resol les tres correccions possibles per aprendre a llegir-ne l'hora perquè encaixi amb la dels nostres rellotges de polsera. La feina dels estudiants de l'INS Terra Alta i de Chavarria ha permès localitzar més d'una trentena de rellotges de sol a la comarca. La majoria daten del segle XX, però alguns, amb inscripcions que ho revelen, són del segle XVII i XVIII.

Quan Fernando Chavarria, físic astrònom i professor de física i química de l'INS Terra Alta, va explicar als seus alumnes que era aficionat als rellotges de sol i membre de la Societat Catalana de Gnomònica, una fundació creada el 1988 per donar a conèixer el patrimoni de rellotges de sol dels Països Catalans. Els seus alumnes de 4t d'ESO es van quedar estupefactes i intrigats. Aleshores, "el tema sortia amb recurrència" a les classes de Chavarria, i temps després els alumnes li van començar a portar referències de rellotges de sol que trobaven als seus pobles.

Tota aquesta curiositat que els hi va transmetre s'ha acabat convertint en un llibre-catàleg sobre els rellotges de sol que han pogut localitzar a la Terra Alta. El professor els va animar a fer un treball de recerca de final de cicle que es va allargar durant l'estiu, quan ja havien acabat l'ESO. Però els joves es van anar despenjant del projecte a causa de l'exigència dels estudis postobligatoris, i Chavarria ha culminat la feina amb un llibre que també recull refranys i frases fetes sobre el temps. "Per exemple, per Santa Llúcia, un pas de pussa; per Nadal un pas de pardal; o ser més curt que el dia de Sant Tomàs". N'hi ha també de ben autòctons, com "bordons a la terra, el dia anterra", i és que bordons és com es coneixen a l'Ebre les Plèiades, la constel·lació de les 7 cabretes.

Símbol de prestigi social i decoratiu, els rellotges de sol més difícils de trobar han estat aquells que amaguen les masies —cal estirar el fil a través de la memòria oral— i també s'ha comprovat que molts han desaparegut per falta de manteniment. "Si no han estat repintats es perden o es deterioren", ha assenyalat Chavarria. Alguns només conserven la vara i altres s'han inventariat a través de fotografies antigues. És el cas d'un rellotge de sol del barri Can Baró a Gandesa que es veu en una fotografia de Google, o el de l'Ajuntament d'Arnes que s'ha pogut constatar que existia per una fotografia del segle XIX. A l'únic municipi de la Terra Alta on encara no se n'ha pogut inventariar cap és al Pinell de Brai.

Al seu llibre, Chavarria també ensenya a saber llegir-los perquè l'hora encaixi amb la del nostre rellotge de polsera. N'hi havia a les esglésies o als ajuntaments dels pobles amb funció informativa, però els rellotges de sol donaven una hora orientativa. "No tenien els requeriments de temps que tenim ara. Vivien mirant els segons i llavors era molt diferent. No necessitaven tanta precisió. Era una altra manera de viure, un altre ritme", ha recordat Chavarria.

Com que existeixen altres catàlegs i reculls dels rellotges de sol de Catalunya o de la demarcació de Tarragona, el físic no s'ha centrat al llibre en els aspectes tècnics, sinó que "s'apropa a la gent de la Terra Alta, predominantment rural i de gent senzilla". Chavarria hi descriu d'on prové l'actual mesura del temps i hi analitza els tipus de rellotges, més d'una trentena, que han localitzat a la comarca. S'inventarien amb recull fotogràfic. "Els pagesos normalment saben l'hora que és per la posició del sol respecte a les muntanyes. Molts pobles parlen de la roca o de la muntanya de migdia perquè sabien que hi passava el sol al migdia", ha exemplificat.

El llibre l'ha autoeditat l'autor i s'ha encarregat de vendre'l i distribuir-lo, i també té altres projectes per treballar, com per exemple crear una aplicació per localitzar-los o una ruta turística.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —