El Parlament més paritari
Per Redacció
Publicat el 16 de febrer 2021

La campanya de les eleccions del 14-F va ser excepcional per les circumstàncies en les quals s'ha dut a terme: cap acte multitudinari, polèmica pel fet de poder-se saltar el confinament municipal per anar als mítings, debats interminables per discutir qui ha gestionat la pandèmia, etc. Però també ho va ser per un altre motiu molt més esperançador: quatre de les nou forces amb possibilitats d'aconseguir escons al Parlament estaven encapçalades per dones: Laura Borràs (JxCat), Dolors Sabater (CUP-G), Jèssica Albiach (En Comú Podem) i Àngels Chacón (PDeCat).

El Parlament que es constituirà arran d’aquestes eleccions serà el més paritari de la història amb un 48,1% dels escons, és a dir, 65 dones dels 135 escons que hi ha. No obstant això, les possibilitats que Catalunya tingui una presidenta per primer cop semblen, a hores d'ara, baixes.

Més dones que homes

En aquesta ocasió hi haurà quatre partits amb més diputades que diputats: en primer lloc, el PPC, amb 2 dones dels 3 escons aconseguits (66,7%); seguit per la CUP-G, amb 5 dones dels 9 escons (55,6%); ERC amb 17 dels 33 escons (51,5%), i el PSC amb 17 dones dels 33 escons (51,5%).

Ciutadans és l’únic partit totalment paritari amb 3 dones de 6 escons i, a continuació, trobem JxCat, una mica per sota de la mitjana del Parlament, amb 15 dones dels seus 32 escons (46,9%); ECP amb 3 dones de 8 escons (37,5%), i Vox amb 3 dones d’11 escons (27,3%).

Les xarxes socials també van celebrar l’arribada al Parlament de dues dones racialitzades: Basha Changuerra, impulsora de l’organització afrofeminista AfroFem Koop i membre de la CNAACAT (Comunitat Negra, Africana i Afrodescendent de Catalunya), per la CUP, i Jessica González, politòloga i activista feminista decolonial, per En Comú Podem.

L'altra cara de la moneda és Mónica Lora, que anava com a número 5 a la llista de Vox i que el 2019 va ser acusada de delicte d'odi i discriminació per una campanya electoral del 2011, tal com assenyala aquest perfil del 324.

Haurem d'esperar per veure si aquest Parlament més feminitzat acaba desembocant en una política realment més feminista i igualitària.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —