Camprodon
Publicat el 04 de setembre 2020

1. Recuperar la memòria de Barcelona al Refugi Antiaeri de la Plaça del Diamant
Arran de la Guerra Civil, Barcelona va patir de primera mà els bombardejos indiscriminats sobre la població civil. Però gràcies a l’esforç col·lectiu dels habitants de la ciutat es van construir milers de refugis sota terra, que van aconseguir salvar moltes vides. Entre ells destaca el Refugi Antiaeri de la Plaça del Diamant, un dels 90 refugis que hi havia al barri de Gràcia, excavat amb l’esforç, la suor i el patiment dels veïns i les veïnes del barri.

Recórrer els seus humits túnels és reviure uns temps de por, tristesa i angoixa d’una de les primeres ciutats bombardejades sistemàticament des de l’aire en un conflicte bèl·lic. L’explicació del guia, detallada i documentada a la perfecció permet fer-te una clara imatge el terror que es devia passar en l’entramat de passatges, però sens dubte, et deixa amb ganes de saber-ne més. 

Avui dia, per recuperar la memòria, el Taller d’Història de Gràcia ofereix cada diumenge a les 11.00h visites guiades per explorar l’indret que et posarà la pell de gallina. L’entrada general és de 3€ i cal reservar cita prèvia.

Refugi antiaeri de la Plaça del Diamant

2. Música en viu a la Plaça Reial
No hi ha res millor com gaudir d'una tarda de principis de setembre, amb la temperatura idònia i l'escenari perfecte, de música en directe. Una vetllada que garanteix un bon inici de mes. Amb motiu del 60è aniversari de Jamboree, el club més antic de Barcelona, la plaça Reial acull diversos concerts en viu totalment gratuïts.

Per respectar les mesures de seguretat, l'aforament estarà limitat al 50% i els concerts s'hauran de seguir asseguts al lloc assignat: aprofiteu, perquè aquest cap de setmana finalitza la celebració de l'efemèride.

El divendres 4, a partir de dos quarts de set tocarà Playground. El dissabte 5 Amaia Miranda i Sebastià Gris, i el diumenge 6 Flamenco Tesoro (18.30h), Raqueros (19h) i Kween Cortés (20h) conclouran el cicle de concerts. 

3. Escapada fugaç a Camprodon
Ens allunyem de la ciutat per fer una breu escapada a Camprodon, al Ripollès. La vila dóna nom a una vall pirinenca que, dotada d’alguns carrers replets de botigues, constitueix el seu centre comercial. El Pont Nou sobre el riu Ter és una imatge de postal, que ben segur voldràs capturar; i si t’interessa l’art, no et pots perdre la visita al monestir romànic de Sant Pere, que data del segle X. Així mateix, en aquesta localitat va néixer el reconegut compositor Isaac Albéniz, i existeix un museu totalment dedicat a ell: indispensable pels amants de la música.

Carrers pintorescs que et transporten en el temps, història, cultura i paisatges de fotografia. Què més es pot demanar?

4. Fer un pícnic als jardins de Jacint Verdaguer
Si us trobeu per Barcelona i no teniu ganes d’agafar el cotxe, un pla perfecte és fer un pícnic als jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, a Montjuïc

Com tants espais verds de la ciutat, sobretot a la zona de Montjuïc, aquests jardins estan situats en els terrenys d'una antiga pedrera. L'arquitecte i paisatgista Joaquim Casamor fou l'encarregat de dissenyar el parc, de gairebé cinc hectàrees, dedicat al poeta Jacint Verdaguer. Inaugurat el 22 de juny de 1970, juntament amb el Parc de Joan Maragall i el de Costa i Llobera, és un dels tres espais verds dedicats a poetes catalans.

Prepareu entrepans, desenfundeu les estovalles de quadres vermells i blancs i gaudiu d’un pícnic sota l’ombra d’un dels nombrosos arbres d’aquest indret que desprèn serenitat. En aquest verd refugi allunyat de la vida frenètica de la ciutat, el temps us passarà volant.

Podeu arribar als jardins (Avinguda Miramar, 30) gaudint d'una agradable passejada de 20 minuts des de la parada de metro L3 - Poble Sec. 

5. Recordar a García Lorca als Recreativos Federico
L'auditori de Casa Seat es transforma en una sala de jocs gràcies a Recreativos Federico, la instal·lació creada per l'artista Alex Peña al voltant de la figura i obra de García Lorca, una de les figures més brillants de la literatura espanyola del segle XX.

Set màquines recreatives com un futbolín, videojocs o un arcade amb noms molt originals – La grua de Bernarda Alba, Bolas de sangre, Yerma La nuit, Amor de Don Perlimplín con Belisa en su futbolín, Así que pasen 5 euros, Las Sin Sombrero i Cadaqués Invaders – conviden al visitant a entrar d'una manera totalment innovadora i original a l'imaginari del poeta granadí.

Amb aquesta instal·lació Alex Peña "desnaturalitza la forma i l'estructura del consum cultural, i ens parla de l'explotació del llegat artístic" de manera crítica i humorística. El divendres 4 i el dissabte 5 són els últims dies per gaudir d'aquesta exposició, totalment gratuïta, a la Casa Seat (Passeig de Gràcia, 109, espai Menosuno). 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —