Recuperada gran part de l’obra del llegat de Julio Muñoz Ramonet
Publicat el 02 d’octubre 2020

Les obres de la col·lecció d'art que Julio Muñoz Ramonet va deixar en herència a l'Ajuntament de Barcelona han estat localitzades i intervingudes per la Guàrdia Civil després d'haver estat més de vint anys desaparegudes. L'obra resta a l'espera de ser degudament identificada i traslladada a Barcelona. L'advocat Marc Molins, que representa a la Fundació Julio Muñoz Ramonet, ha expressat que es tracta de "la concreció d'una memòria testamentària" i ha qualificat la troballa "d'èxit per a la ciutat i la Fundació".

L'any 1991, quan mor l'empresari i dirigent franquista, Julio Muñoz Ramonet, deixa en herència una gran fortuna en obres d'art a l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació que porta el seu nom. "Dejo mi Palacio (del carrer Muntaner) de Barcelona con todo su contenido al Ayuntamiento de Barcelona". En un primer moment les filles de l'empresari franquista amaguen el testament per tal d'evitar que l'Ajuntament i la Fundació coneguin la voluntat del difunt. Passen quatre anys (1999), en què les filles tenen temps de gestionar tot el patrimoni, fins que un home de confiança de l'empresari Muñoz no fa saber a l'Ajuntament el que diu el testament. Aleshores, s'inicia una batalla incansable per recuperar el document i comprovar la voluntat de Muñoz. Un cop fet, es dicten sentències que diuen que la Fundació Julio Muñoz Ramonet i l'Ajuntament de Barcelona tenen dret testamentari.

Sorpresa: les obres no hi són
En el moment en què es procedeix a concretar aquest dret, que consisteix en la simple entrega d'unes claus per accedir a un immoble on es troba la col·lecció d'art, arriba la sorpresa: les obres no hi són. Només hi ha una petita part insignificant d'aquestes. Les filles de Julio Muñoz Ramonet incorren, per tant, en un delicte d'apropiació indeguda i s'interposa una querella contra elles. És aleshores quan comença la cerca de l'obra que, després d'estar desapareguda durant més de vint anys, s'ha aconseguit recuperar.

Imatge del programa '30 Minuts' de TV3

Recuperades, la major part, en un magatzem de Madrid
Les obres s'han localitzat gràcies a la investigació de la guàrdia civil que, en estirar d'un fil i contactar amb empreses d'emmagatzematge i transport, va descobrir un dipòsit a la ciutat de Madrid amb més de 134 obres i un altre magatzem amb 97 més. Gràcies a aquesta troballa la policia va poder accedir a cinc domicilis i dues empreses a Barcelona, Alacant i Madrid on es van trobar 200 obres més. Ara és tasca dels experts i pèrits concretarne l'autenticitat, una tasca que serà possible gràcies a la recuperació dels inventaris que concreten quines són les obres que componen la col·lecció.

Els inventaris són un element clau per a la investigació. Fins ara només es comptava amb uns documents que el mateix Julio Muñoz Ramonet havia elaborat i que eren plens d'imprecisions i poc aclaridors sobre el valor real de l'obra. S'hi trobaven referències com la de "Virgen con niño" i "Paisaje" que no ajudaven a la identificació. També es parlava de l'autoria com a "atribuido a", de tal manera que no quedava clar si es tractava d'obres originals. Basant-se en aquests escrits els pèrits judicials van fer una valoració econòmica del patrimoni que ara es reconeix que és molt lluny del preu real, que el supera d'escreix. L'obtenció de nous inventaris, més recents i detallats, amb fotografies de les obres i descripcions detallades, juntament amb la possibilitat de veure part d'aquestes obres en primera persona, permet dibuixar una imatge molt més realista del valor i la importància de la col·lecció artística de Julio Muñoz Ramonet.

La Guàrdia Civil explica que el llegat, per un costat, i l'obra trobada, per l'altre, no tenen per què coincidir, però afirma que l'etiquetatge serà meticulós i que es retornarà tot allò que no correspongui a la col·lecció cedida a l'Ajuntament.

 

Qui va fer desaparèixer les obres?
Segons l'advocat de la fundació la troballa representa una prova de càrrec evident de l'apropiació de l'obra per part de les quatre filles de Muñoz. Afirma que "els retrets legals són els mateixos però les expectatives d'èxit legal són majors". La investigació continua oberta, encara queden obres per trobar. Les investigacions consideren que pot haver-hi més persones implicades en la trama, a part de les filles de Julio Muñoz Ramonet.

Actualment les orbes es troben distribuïdes en diferents dipòsits, principalment a la ciutat de Madrid, però ja hi ha una petició de trasllat i unificació per garantir que acabin a la ciutat de Barcelona, on pertanyen.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —