Refusion
Publicat el 20 de febrer 2021

Hummus i mutàbal, de Síria; "tequeños" i patacons veneçolans; i falàfel i crema de llenties vermelles, de Sudan. Aquests són alguns dels plats que ofereix Refusion Delivery, un restaurant situat al barri madrileny de Tetuan, que ofereix receptes dels països d’origen dels seus xefs, tots ells refugiats. 

"L'objectiu és ajudar les persones refugiades a integrar-se, i contribuir que la societat s'obri una mica i tingui una sensació més positiva cap a aquest col·lectiu", explica al Diari de Barcelona Elena Suárez, una de les sòcies i fundadores de Refusion. Es tracta doncs, de donar-los la possibilitat de tenir una estabilitat laboral i econòmica, al mateix temps que es trenca amb els estereotips i l'actitud negativa que moltes vegades té la societat. 

Refusion Delivery ofereix menjar casolà i autèntic. Casolà, en el sentit que "no és alta cuina, sinó que seria com menjar-te una bona truita de patates a Sydney", explica Suárez. I autèntic, perquè és menjar originari de cadascun dels països dels xefs, cuinat tal com es cuina allà, i amb espècies i productes originals. 

És el primer negoci de menjar a domicili d’Espanya en què els protagonistes són persones refugiades. L’equip està format pels joves xefs Hala, siriana; Ahmed, sudanesa; Dani, veneçolà, i l'ajudant de cuina Souhaib, marroquí. També hi formen part els cinc socis fundadors Alex Valle, Iván Villanueva, Christina Samson, Thomas Flege i Elena Suárez.

L'equip de Refusion

Refusion Delivery va obrir cap a l’abril del 2019 i va sorgir a partir de l'associació Madrid for Refugees, fundada l'any 2015. Una de les accions de l'associació consistia a fer jornades de classes de cuina, en les quals una persona refugiada explicava com cuinar un plat del seu país d'origen. 

"De tots aquells cursos vam adonar-nos que el menjar és un vehicle meravellós per trencar els estereotips i les imatges falses que tenim de les persones", afirma Suárez, que també era voluntària a l'associació. Va ser llavors quan els cinc socis van decidir crear l'empresa. 

En aquests moments, Refusion està impulsant diverses iniciatives. El passat 14 de febrer, en col·laboració amb No Solo Cultura i Madrid for Refugees, van preparar un menú solidari de Sant Valentí, "Come, aporta, ama". De cada menú, deu euros van ser destinats a Madrid for Refugees. I per al pròxim 8 de març ja estan preparant un nou esdeveniment amb Ellas lo Bordan, un programa de reinserció social i laboral destinat a dones en situació de vulnerabilitat. 

Amor vegano, un dels menús que Refusion va preparar per Sant Valentí

"La resposta de la gent és sempre meravellosa, tenim molt bons clients", afirma Suárez. Explica el cas d'una família que demana pràcticament tots els dies: "els nens ja no mengen llenties, només les nostres", afirma. Suárez explica també, però, que la pandèmia per Covid-19 ha complicat la situació: "ens trobem just en el moment de veure si podrem seguir així", explica. 

"El meu ideal seria donar a la quantitat més gran possible de persones la possibilitat d'establir-se com és degut a Espanya, i anar augmentant la iniciativa, fent per exemple, un Refusion Barcelona, un Refusion Berlín, etc.", explica Suárez. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —