El primer ministre del Regne Unit aposta per vetar Huawei de la xarxa 5G britànica
Publicat el 28 de maig 2020

El govern britànic podria deixar la companyia xinesa Huawei fora de la seva xarxa 5G. Segons el Financial Times, el gabinet de Boris Johnson estaria a favor d’excloure l’equipament tecnològic de Huawei, ja que diversos membres del partit conservador opinen que podria comportar problemes de seguretat nacional. A més, el centre de ciberseguretat del país estaria a favor del veto per tal de no incomplir les sancions dels Estats Units contra l’empresa asiàtica.

El Centre Nacional de Ciberseguretat del Regne Unit estaria a favor d’apartar Huawei del desenvolupament del 5G segons filtracions a la premsa del seu darrer informe. L’organisme assenyala que les sancions decretades pel govern nord-americà en contra de la companyia xinesa farien impossible utilitzar l’equipament tecnològic de Huawei sense incomplir les mesures de Trump.

Aquest anunci donaria llibertat al govern de Boris Johnson per demanar l’eliminació total de l’equipament de Huawei al Regne Unit de cara al 2023. La mesura donaria resposta també a les peticions de nombrosos diputats conservadors que en els darrers mesos han apuntat que la companyia xinesa podria comportar problemes de seguretat nacional.

 

 

Un pas més que la Unió Europea

Fins ara, les relacions entre el Regne Unit i Huawei havien estat limitades, ja que el govern britànic va anunciar el gener que permetria al fabricant asiàtic participar en només el 35 % de la xarxa 5G, sempre a parts secundàries i no sensibles de la infraestructura. Aquesta mesura de principis d’any va marcar a pauta de les accions de la Unió Europa, la qual va seguir l’exemple del Regne Unit i també va limitar el paper de Huawei sense cedir a les exigències de l’administració de Trump.

Ara, però, diverses filtracions apunten que el govern de Boris Johnson es desfaria de la decisió presa el gener i, en conseqüència, correria el risc de tensar les relacions amb Pequín. A més, deixar Huawei fora del 5G pot comportar també un augment de la despesa d’algunes companyies telefòniques com, per exemple, BT Group, les quals hauran de modificar els seus proveïdors.

Huawei és, actualment, el proveïdor més important d’infraestructures 5G al món, seguit per la companyia sueca Ericsson i la finesa Nokia. Tot i això, el cost no és el mateix, ja que Huawei competeix amb uns productes més assequibles que han atret grans companyies com BT Group o Vodafone.

Les noves sancions de Trump

El Centre Nacional de Ciberseguretat del Regne Unit també s’ha mostrat a favor de vetar Huawei, però no només per qüestions tecnològiques, sinó també comercials. L’organisme apunta que, si s’utilitzés la tecnologia de la companyia xinesa, s’incomplirien les sancions imposades pel govern dels Estats Units.

Trump ja va anunciar el 2018 la prohibició que l’administració pública utilitzés tecnologia de Huawei per desenvolupar les seves tasques. A principis de maig, però, el president dels Estats Units va fer pública una ordre executiva que impedia a les companyies nord-americanes comprar equipament de telecomunicacions fabricat fora del país, al·legant que podria suposar un risc per a la seguretat nacional. Tot i que les sancions no mencionen una companyia en concret, són una manera d’excloure directament companyies xineses com Huawei i ZTE, i evitar que operin al mercat estatunidenc.

 

Segons la Casa Blanca, el govern de Xi Jinping podria fer servir la infraestructura de Huawei com a mètodes d’espionatge. En concret, l’administració de Trump tem que l’ús de tecnologia de companyies xineses ajudi a crear errors de seguretat i, com a resultat, més facilitat perquè la intel·ligència del govern asiàtic pugui obtenir informació sensible.

Huawei nega el control del govern xinès

Enfront aquestes acusacions, Huawei ha negat qualsevol vinculació amb el govern de Xi Jinping i ha afirmat que té la intenció de cooperar amb els organismes necessaris. Victor Zhang, vicepresident de la companyia, va explicar que no tenen cap problema per col·laborar amb les autoritats britàniques i que "aquests atacs no tenen cap mena de fonament".

Actualment, Huawei és ja el segon fabricant de telèfons a escala mundial, per darrere de Samsung i supera els registres de vendes d’Apple. La pugna entre la companyia xinesa i el govern nord-americà es remunta al 2018, quan la directora financera de Huawei, Meng Wanzhou, va ser detinguda al Canadà per ordre dels Estats Units. Segons la Casa Blanca, Wanzhou hauria encobert diverses violacions de les sancions a l'Iran per part d’empreses subsidiàries de Huawei.

La detenció d’una de les empresàries més importants de l’empresa va ser només l’inici d’una llarga lluita entre Huawei i l’administració de Trump; la punta de l’iceberg de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units. Així doncs, el veto del govern britànic a Huawei és només un nou episodi d’un conflicte que va molt més enllà de Downing Street.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —