Persona amb mascareta a una botiga de Huawei
Per Redacció
Publicat el 15 de juliol 2020

El govern del Regne Unit ha anunciat que prohibirà als operadors de comunicacions adquirir tecnologia 5G de la companyia Huawei després del 31 de desembre d'enguany. La decisió, presa en una reunió del Consell de Seguretat Nacional, dona resposta a les noves sancions que el govern nord-americà ha imposat a l’empresa xinesa.

El Centre Nacional de Ciberseguretat estaria a favor d’apartar Huawei del desenvolupament del 5G, tal com apuntaven les filtracions a la premsa del seu darrer informe. L’organisme assenyala que les sancions decretades pel govern nord-americà en contra de la companyia xinesa farien impossible utilitzar l’equipament tecnològic de Huawei sense incomplir les mesures de Trump.

Oliver Dowden, ministre de cultura, digital, esports i mitjans de comunicació del Partit Conservador, va anunciar dimarts a la Cambra dels Comuns que, de cara a les pròximes eleccions, ja hauran implementat a la llei "un camí irreversible per a la retirada dels equips de Huawei de les xarxes 5G". De fet, el govern preveu que el 2027 ja no hi hagi cap equip de la companyia xinesa en el seu territori. Tanmateix, les equipacions 2G, 3G i 4G continuaran operatives fins que ja no es necessitin.

 

 

El parlamentari, Ian Duncan Smith, ha rebatut Dowden amb l'argument que si Huawei és un risc per al 5G, també ho pot ser per a tots en general, per això ha demanat al ministre que prohibeixi Huawei completament. En resposta, Dowden, ha contestat que "la realitat de la xarxa de 5G és fonamentalment diferent", i ha afegit que "al seu torn, el 5G serà substituït pel 6G, i Huawei ja estarà absent".

En aquest sentit, Dowden ha destacat que les sancions dels Estats Units "limiten la capacitat de Huawei de crear productes importants", la qual cosa crea "incertesa amb relació a la cadena de subministrament", i el Regne Unit "no té la confiança de poder garantir la seguretat en un futur equipament 5G de Huawei".

Els canvis anunciats pel Regne Unit suposaran "un retard de dos a tres anys fins al llançament del 5G i costos de fins a dos milions de lliures". Els experts tècnics han conclòs que l’empresa haurà de fer una reconfiguració important de la seva cadena de subministrament, ja que no tindrà accés a la tecnologia en la qual es basa actualment.

Aquesta decisió canvia per complet la que havia pres el Regne Unit anteriorment, la qual atorgava Huawei el subministrament del 35 % de l’equipament 5G britànic. També suposa una mala notícia per a empreses com BT o Vodafone, les quals ja van advertir de possibles interrupcions telefòniques si es veien obligats a actuar més aviat i augmentar el subministrament.

Huawei ha demanat al govern del Regne Unit que "reconsideri" la seva "decebent" decisió d'excloure la companyia del desenvolupament de la xarxa 5G.

La sanció dels Estats Units

Trump ja va anunciar el 2018 la prohibició que l’administració pública utilitzés tecnologia de Huawei per desenvolupar les seves tasques. A principis de maig, però, va fer pública una ordre executiva que impedia a les companyies nord-americanes comprar equipament de telecomunicacions fabricat fora del país, perquè podria suposar un risc per a la seguretat nacional. Tot i que les sancions no mencionen una companyia en concret, són una manera d’excloure directament companyies xineses com Huawei i ZTE, i evitar que operin al mercat nord-americà.

Segons la Casa Blanca, el govern de Xi Jinping podria fer servir la infraestructura de Huawei com a mètode d’espionatge. En concret, l’administració Trump tem que l’ús de tecnologia de companyies xineses ajudi a crear errors de seguretat i, com a resultat, més facilitat perquè la intel·ligència del govern asiàtic pugui obtenir informació sensible.

Huawei nega el control del govern xinès

Enfront aquestes acusacions, Huawei nega qualsevol vinculació amb el govern de Xi Jinping i afirma que té la intenció de cooperar amb els organismes necessaris. Victor Zhang, vicepresident de la companyia, explica que no tenen cap problema a col·laborar amb les autoritats britàniques i que "aquests atacs no tenen cap mena de fonament".

Actualment, Huawei és ja el segon fabricant de telèfons a escala mundial per darrere de Samsung i supera els registres de vendes d’Apple. La pugna entre la companyia xinesa i el govern nord-americà es remunta al 2018, quan la directora financera de Huawei, Meng Wanzhou, va ser detinguda al Canadà per ordre dels Estats Units. Segons la Casa Blanca, Wanzhou hauria encobert diverses violacions de les sancions a l'Iran per part d’empreses subsidiàries de Huawei.

La detenció d’una de les empresàries més importants de la companyia va ser només l’inici d’una llarga lluita entre Huawei i l’administració Trump, la punta de l’iceberg de la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units. Així doncs, el veto del govern britànic a Huawei és només un nou episodi d’un conflicte que va molt més enllà de Downing Street.

La decisió anunciada per l'executiu de Johnson tensarà encara més les relacions amb la Xina, les quals estan sota pressió després que Londres critiqués la nova legislació de seguretat nacional que Pequín aplicarà sobre Hong Kong.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —