La Generalitat aprova un decret que legalitza l'habitatge compartit per a arrendament
Per ACN
Publicat el 04 d’agost 2020

El Govern ha aprovat avui el nou Decret de Turisme de Catalunya amb l'objectiu de simplificar, actualitzar i integrar en un sol cos normatiu les diferents lleis vigents en l'àmbit del turisme. L'ordre inclourà qüestions com la definició de les diferents modalitats d'allotjament turístic, la regulació de nous productes turístics com les anomenades llars compartides, els allotjaments singulars o el reforç de la seguretat jurídica a les administracions locals, entre d'altres.

En aquest sentit, el decret ha creat les figures dels anomenats "allotjaments singulars" i de les "llars compartides", dos tipus d'habitatges que no encaixen sota cap de les modalitats vigents. Els allotjaments singulars fan referència a espais com cabanes als arbres, barraques de pedra seca entre vinyes o coves, entre d'altres. Pel que fa a les llars compartides, es tracta d'allotjaments turístics que són l'habitatge principal del seu titular i que comparteixen com a servei d'allotjament amb tercers.

Ara, tothom podrà destinar la seva vivenda a lloguer turístic, sempre i quan hi convisqui amb els nous inquilins. Segons les estimacions de la Generalitat, a Catalunya hi ha al voltant de 14.000 habitatges d'aquest tipus, dels quals gairebé 10.000 es troben a Barcelona. La normativa relativa a les llars compartides entrarà en vigor en el termini d'un any perquè els ajuntaments puguin preveure la seva implementació.

La normativa, que entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), arriba després d'un llarg període de tramitació que es va iniciar el 2015.
Segons la Generalitat, el sector turístic és especialment dinàmic, un fet que queda demostrat per "la creació de noves fórmules d'allotjament, l'economia digital o el desenvolupament de nous sistemes de comercialització i distribució".

La limitació del preu del lloguer segueix aturada

Mentrestant, les negociacions per limitar el preu del lloguer segueixen bloquejades després que JxCAT es desmarqués de la proposta inicial i proposant-ne esmenes i que C's i PP endarrerissin la seva votació portant-la al Consell de Garanties Estatutàries.

Una norma que no es veurà afectada per la covid-19

Durant els últims cinc anys, el Govern ha estat treballant amb diverses organitzacions per, finalment, presentar el decret. Segons Bono, fins a 38 associacions van presentar al·legacions abans de la seva aprovació. Tot i que la incertesa provocada per la crisi del coronavirus és alta, el director general de Turisme assegura que la normativa no preveu modificacions a curt termini.

"Hi hem pensat [en els efectes de la covid-19], però necessitem que la norma s'adeqüi en un entorn estable", comenta. "Si s'han de produir canvis, primer preferim que hi hagi un pòsit; si després els nous escenaris requereixen un marc normatiu diferent, llavors ens adaptarem", conclou.

Les primeres reaccions

El nou decret obre les portes a una major flexibilització de les especulacions, una mesura que ha comportat la indignació dels principals sindicats de l'habitatge. A banda, es retreu al Govern que aquest s'hagi aprovat en un context a priori favorable per no generar gaire rebombori.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —