Reis sense cavalcada - Diari de Barcelona

Els Reis d’Orient arribaran a Barcelona, com cada any, la nit del 5 de gener. Enguany, però, la pandèmia ha obligat a suspendre la tradicional cavalcada pels carreres de la ciutat i l’arribada de Ses Majestats al Fòrum s’haurà de seguir per televisió. Respecte als altres elements del Nadal, es mantindrà la il·luminació de Nadal, però no hi haurà pessebre a la Plaça Sant Jaume.
Els llums s’encendran el 26 de novembre i s’apagaran el 7 de Gener. La pandèmia, per tant, no ha vençut una de les tradicions més arrelades de la ciutat. El segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), va admetre que la il·luminació nadalenca és una oportunitat per rellançar l’activitat comercial i reconeixia la mala situació del petit comerç a causa de la pandèmia. “Estem en moments excepcionals, però Barcelona no vol renunciar al Nadal” deia a l’inici.
Tot i que les seves primeres promeses electorals també incloïen endarrerir l’encesa de llums de Nadal per estalviar energia, l’alcaldessa Ada Colau manté dates similars respecte a anys passats. De fet, són semblants a les de l'alcalde Trias, que durant el seu mandat també encenia els llums a finals de novembre. Ara per ara, la incògnita que queda és si, amb el toc de queda, els llums s’apagaran a mitjanit o sobre les 22.00.
L’acte de l’encesa de llums de Nadal es farà el mateix dijous 26 de novembre a les sis de la tarda a la plaça Comercial, al barri del Born. L’esdeveniment serà protagonitzat per Sol Picó, amb un espectacle titulat Convinal, i es podrà veure en directe amb aforament limitat, si les restriccions del moment ho permeten, o per televisió a través de BTV.
“Estem en moments excepcionals, però Barcelona no vol renunciar al Nadal”
Ajuts als comerços
Durant els mesos de confinament i encara ara, molts comerços han patit una pèrdua i disminució d’ingressos a causa de la pandèmia. Amb això, l’Ajuntament ja va anunciar, el passat juliol, que augmentarien un 72% el pressupost per a subvencions a la il·luminació nadalenca dels eixos comercials, que passen dels 550.000 € als 950.000€. A més, 16 eixos comercials, que fins a l’any passat s’il·luminaven per iniciativa privada, rebran una subvenció pública de l’Ajuntament i el Consistori augmentarà el pressupost dedicat al Nadal un 65%.
Pel que fa als mercats de Nadal, la Fira de Santa Llúcia de Barcelona torna aquest 2020. A dia d’avui, la 234a edició del mercat més antic de la ciutat segueix en peu i està previst que obri les portes del 27 de novembre al 23 de desembre. L’Associació de la Fira ha establert un protocol que garanteix la seguretat de paradistes i visitants. El recinte, situat al voltant de la Catedral, serà perimetral i hi haurà tres zones d’entrada i tres de sortida per evitar aglomeracions. Al control d’entrada es registraran les dades de contacte dels visitants.
L’aforament és veurà reduït al 30% de la seva capacitat i les parades, totes amb dispensadors de gel hidroalcohòlic, estaran més separades de l’habitual les unes de les altres. El context actual ha afectat al nombre de paradistes, que s’ha vist reduït a 133 respecte dels 282 de l’any passat. L’horari previst és d'11.00 a 20.30 els dies laborals i de 10.00 a 21.30 els festius, encara que aquest es un punt que no està confirmat per part de l’Ajuntament de Barcelona i que pot veure’s modificat en funció de les mesures sanitàries. Així doncs, si no hi ha canvis d’última hora, els carrers de la Catedral s’engalanaran de Nadal en la seva celebració més atípica.
Res mai no ha aturat la Fira
No serà la primera vegada que la Fira sobreviu a calamitats i pandèmia, ja que segons el Costumari Català de Joan Amades, l’any 1860 la pandèmia de la febre groga que patia la ciutat no va impedir tampoc que les parades sortissin al carrer.
A totes aquestes mesures s’uneix la cancel·lació del famós i habitualment polèmic pessebre de la Plaça Sant Jaume. La decisió va ser anunciada el passat 3 de novembre per Joan Subirats, tinent d’alcalde de cultura de l’Ajuntament, que afirmava que la mesura era necessària per evitar aglomeracions per la Covid-19.
Tot i que l’Ajuntament ha proposat una exposició fotogràfica per commemorar els pessebres dels últims 10 anys, les crítiques no han tardat en arribar. El regidor popular Óscar Ramírez va comunicar a la premsa, aquell mateix dia, que muntar un pessebre tradicional “allunyat dels caríssims antipessebres d’altres anys” era possible, i va acusar Colau d’aprofitar la pandèmia per trencar la costum.
El regidor fa referència al polèmic pessebre, entre d’altres, de l’any passat. L’artista Paula Bosch va dissenyar un pessebre que mantenia les figures tradicionals, però aquestes estaven emmarcades dins de caixes de cartró i fusta i acompanyades d’objectes de caràcter més quotidià. Fet mereixedor de diverses crítiques.
Per qui no vulgui perdre’s aquesta tradició nadalenca, encara quedaran exposats els tradicionals pessebres del Monestir de Pedralbes i del Museu Frederic Manès, que s’han organitzat en espais perimetrals i amb facilitat per controlar l’afluència.

