Sala Salamandra
Per Pere Mercader
Publicat el 04 de desembre 2020

Les sales de concerts continuen a la corda fluixa. Sales emblemàtiques com Razzmatazz o Luz de Gas no poden assumir obrir amb les restriccions actuals. "Aquest cap de setmana és molt incert, obriran quatre sales com a màxim", explica Carmen Zapata, gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), al Diari de Barcelona. Tot i això, Zapata afirma que, en les properes setmanes, altres sales tenen el plantejament d'obrir.

Es comença a veure una mica de llum al final d'aquest túnel d'aquests 8 mesos sense facturar i havent d'assumir les despeses estructurals sense pràcticament ajudes públiques. Una d'aquestes petites llums és el cicle de concerts Sala L'Hospitalet, Sala LH, amb més de 30 concerts programats en menys d'un mes. Però aquestes iniciatives són possibles quan l'administració pública recolza el sector, en aquest cas, de l'Ajuntament de l'Hospitalet. Altres sales com Sidecar intenten programar en petit format, apostant-hi poc per no perdre-hi encara més.

El desembre de Sala LH: un concert per dia

Sala LH neix després de l'experiència del Sala Barcelona. Aquestes iniciatives, de mans de l'ASACC, busquen ajudar a tots els treballadors del sector, des dels tècnics als programadors, amb una "mínima activitat", explica David Lafuente, director de Sala Salamandra. En un principi, Sala LH s'havia de dur a terme a l'estiu, però es va descartar per la situació epidemiològica. S'ha redimensionat aquella primera idea mitjançant el seu transport a les sales de l'Hospitalet amb "aforaments molt reduïts, amb horaris de tarda i complint tots els protocols", detalla Lafuente.

 

Del 9 al 30 de desembre es duran a terme 30 concerts, una programació "molt atractiva i equilibrada". Lafuente reconeix que els organitzadors estan "molt emocionats" tant per la resposta dels artistes com per la del públic. A banda de la Sala Salamandra, també participen en el cicle l'Espai Zowie, El Pumarejo, l'Oncle Jack i The Void. El següent cap de setmana inauguraran el cicle dues noves promeses de la música en femení i amb arrels flamenques: Queralt Lahoz i Maruja Limón. També passaran pel festival Núria Graham, Guiu Cortés (El niño de la Hipoteca), Feliu Ventura o Meritxell Neddermann.

 

Lafuente explica que la crisi ha servit per fer aflorar una "anomalia" de l'estat espanyol, pel que fa a la titularitat de les sales de concert. Mentre aquí la "immensa majoria" són privades, a altres països de l'entorn no és així. A més, a Europa, el 50% del pressupost de les sales és pagat per l'administració pública. Mentre a Espanya és tan sols del 2%. Les sales, assegura Lafuente, programen per "activisme cultural", ja que se sustenten amb la venda de begudes i les sessions de discoteca. "L'administració ha de crear ajuts per programar com fa amb el teatre", argumenta el director de la Salamandra.


Sala Salamandra: "Tenim la voluntat de seguir programant concerts encara que sigui en aquest format tan reduït"


"Tenim la voluntat de seguir programant concerts encara que sigui en aquest format tan reduït", amb només 100 persones d'aforament. Però aquesta possibilitat passa per l'ajuda econòmica de l'Ajuntament, ja que si no "és inviable". Obrir amb aquesta casuística suposa una despesa que no es retorna amb els ingressos només de taquilla.

Sala Barcelona torna amb l’AMFestival

Sala Barcelona és un gran paraigües per aixoplugar al màxim d'organitzadors i programadors. Aquest cap de setmana torna a programar amb un festival a l'aire lliure. El Castell de Montjuic acollirà l'edició d'enguany de l'AMFest. L'esdeveniment estava previst per principis de novembre, però es va aplaçar a causa de les restriccions. Abans que arribés la pandèmia, el festival ja apostava per les bandes estatals i en aquesta edició compta amb Viva BelgradoObsidian KingdomÀnterosJardin De La Croix i Gyoza, entre d'altres. També dins del Sala Barcelona, aquest dissabte The New Raemon puja a La Nau, amb les entrades exhaurides. La resta del projecte Sala Barcelona continuarà a les sales al més de gener i febrer, després de la suspensió inicial del projecte a causa de les mesures Covid. "Esperem que puguem tenir altres ajuts suplementaris" afirma Zapata a Diari de Barcelona, gerent de l'ASACC, per poder fer efectiu aquest cicle i d'altres iniciatives.

 

Zapata, de fet, reclama un "rescat total", ja que la represa d'activitat té unes condicions "tant dures i de tant poc aforament" que no fan viable l'obertura de la majoria de sales. Tot i això, l'ASACC està programant al voltant de 100 concerts amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals. Aquestes actuacions "no serien viables sense aquest ajut", que permetrà "retribuir correctament" a tots els treballadors implicats i "generar activitat".


Aquest reportatge també té àudio! Escolta l'entrevista a Roberto Tierz, el director de la sala Sidecar i la cantant Núria Graham, dins del podcast Culturalment.


Els vermuts musicals de la Sidecar

Les sales petites són les primeres que poden obrir, ja que posar en marxa la seva infraestructura és menys costós. La reobertura de la Sidecar comença amb un cicle de concerts pel vermut del cap de setmana. El primer serà aquest diumenge amb Josele Santiago. La fórmula del vermut musical és "l'única sortida raonable" per poder programar a causa del toc de queda, explica Roberto Tierz, director i fundador de Sidecar. Fins ara, tots els treballadors de la sala han estat en ERTO, alguns en sortiran per treballar en aquests pocs concerts que poden programar, i "els beneficis seran per pagar el personal que treballi aquests dies".


Sidecar: "Les ajudes són claríssimament insuficients, el sector necessita un rescat"


Com la majoria de sales, la Sidecar ha demanat un crèdit ICO per poder seguir pagant les despeses. També han demanat les ajudes de la Generalitat i de l'Institut de Cultura de Barcelona, però "les ajudes són claríssimament insuficients, el sector necessita un rescat". La sala, tot i la seva inactivitat, ha de continuar pagant el lloguer, ja que "els propietaris s'han negat a arribar a un acord".

Més música fora de les sales de concerts

Un cas a part és la sala Barts, que al disposar de llicència de teatre ha pogut obrir abans que els establiments amb llicència de sala de concerts. Dins del marc del Guitar Festival BCN, aquest equipament acollirà el proper dissabte 12 el concert doble d’El Petit de ca l’Eril, que acaba de presentar el single Com quan dormo i Ferran Palau, dos universos paral·lels però amb moltes connexions. L’endemà, La Sra Tomasa omplirà la sala dels seus ritmes urbans i llatins. També dins del Guitar Festival BCN però en altres espais, India Martínez i Carlos Sadness intentaran dur a terme els seus espectacles, que van ser ajornats en els últims mesos. 

 

Més enllà de les sales de concerts, cal destacar la programació del Museu Europeu d'Art Modern. Reprendran l'activitat musical amb el cicle de concerts Friday's Blues. Comencen aquesta setmana amb Txus Blues y José Bluefingers. I dins de les Tardes de Música Clàssica, aquest dissabte Mar Esteve i Rodrigo i Guillem García interpretaran obres de Morera, Mompou i Montsalvatge.

Pel que fa a la programació pròpia de les institucions públiques, aquest divendres, pujaran a l'escenari de l'Auditori, Lina & Raül Refree, un projecte que renova el tradicional fado portuguès a través del piano i els sintetitzadors analògics. I des de divendres, el Gran Teatre del Liceu ofereix La Traviata, un èxit de tots els temps, una òpera apta per a tots els públics.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —