Brussel·les recomana reobrir les fronteres interiors de la UE el 15 de juny
Per ACN
Publicat el 12 de juny 2020

La Comissió Europea ha demanat avui als països membres de la Unió Europea que tenen previst reobrir les seves fronteres més tard, com és el cas d'Espanya, que s'avancin i ho facin a meitats d'aquest mes, abans del 15 de juny. Alhora, l'executiu europeu ha reiterat que vol que les fronteres externes es comencin a aixecar a partir de l'1 de juliol, de manera gradual.

Des de Brussel·les, no veuen "una justificació clara" per mantenir tancades les fronteres internes a la Unió perquè els països presenten una situació epidemiològica similar. Segons la Comissió, en els últims 14 dies tots els estats "excepte algunes regions" han registrat menys de 100 contagis nous de coronavirus per cada 100.000 habitants al dia.

Gran part de la Unió Europea haurà reobert ja les seves fronteres internes el 15 de juny, però Espanya insisteix, amb una minoria d'estats, a fer-ho més tard, oposant-se al criteri de Brussel·les. Mentre països com Alemanya, França, Bèlgica o Grècia aixecaran restriccions per als viatgers de la UE a meitats de mes i Itàlia ja ho ha fet, el govern de Pedro Sánchez no ho farà abans de l'1 de juliol.

Fronteres exteriors

"Atès que la situació sanitària en certs tercers països segueix sent crítica, la Comissió no proposa un aixecament general de les restriccions de viatge en aquesta etapa", ha argumentat l'executiu comunitari en un comunicat, sobre la voluntat de prolongar el tancament de les externes fins a finals del mes de juny.

Els estats hauran d'elaborar una llista de països des d'on s'hi podrà començar a volar a partir de l'1 de juliol en funció de la seva situació epidemiològica i la resposta de les autoritats. Brussel·les recomana, d'entrada, incloure-hi Albània, Bòsnia, Kosovo, Montenegro, Macedònia del Nord i Sèrbia perquè considera que la seva situació és similar "o millor".

Tanmateix, des de Brussel·les defensen que es pugui reimposar els controls d'entrada a la Unió si la situació empitjora en algun país. De totes maneres, l'executiu europeu recorda que els estats membre sempre poden rebutjar l'entrada d'un ciutadà no europeu si representa "una amenaça per a la salut pública".

Criteris per eliminar les restriccions

Malgrat la reobertura generalitzada el 15 de juny, hi ha països com Xipre o Dinamarca que es resisteixen a obrir les portes a viatgers que vinguin d'estats com l'espanyol, l'italià o el belga, on la pandèmia ha estat més severa. El govern espanyol i l'italià van mostrar el seu malestar pel procés de reobertura de fronteres internes amb una carta a la Comissió on reclamaven que no hi hagi "discriminació" i que s'apliquin "criteris epidemiològics comuns, clars i transparents".

Els líders dels estats membres de la Unió Europea van acordar el 16 de març el tancament temporal de les fronteres externes de la Unió durant un període de 30 dies, que s'ha anat allargant des de llavors fins a almenys el pròxim 15 de juny.Illa admet preocupació amb la reobertura de fronteres

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha admès avui que els preocupa la importació de casos amb l’obertura de fronteres i ha assegurat que cal un “enfoc europeu” amb “criteris comuns i clars”. Durant la seva compareixença al Congrés, Illa ha afirmat que tot i que la bona evolució de l’epidèmia, cal prudència pel risc de “rebrots i de reintroducció”.

Illa ha posat com a exemple la situació que s’està produint a Portugal, amb un increment de casos en els últims dies, i ha recordat que des de l’11 de mig Espanya ha registrat 96 casos importants. “A més de la detecció precoç i les mesures, el govern treballa des de fa setmanes en les fronteres i la mobilitat internacional, però apostem per un enfoc europeu”, ha insistit. El titulat de Sanitat també ha anunciat una reunió amb els ministres europeus aquest divendres per fixar l’estratègia per trobar una vacuna.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —