Women's March 2017 Hamburg
Per Oriol Darnés
Publicat el 04 de novembre 2020

Una de les imatges més repetides d'aquestes eleccions ha estat, sense dubte, la del vot telemàtic. Enguany, doncs, s'ha posat en relleu el dret a vot que tenen les persones que viuen fora de les fronteres dels Estats Units. Amb més de 100 milions de vots registrats de forma avançada per correu, principalment degut al coronavirus, moltes persones han hagut de viure per primer cop l'experiència i les dificultats del vot per correu. Aquest ha estat el cas de Liv Rowley, una jove americana membre de l'associació Democrats Abroad.

Liv Rowley, una jove demòcrata implicada des de Catalunya

Liv Rowley és una jove estudiant de 24 anys que actualment viu a Barcelona des d'en fa un. Des que viu a la capital catalana és membre activa de Democrats Abroad, la branca del partit demòcrata que s'ocupa d'assegurar que els estatunidencs que viuen fora del país poden votar de forma correcta.

"De cara a les eleccions d'aquest any vaig decidir entrar a una plataforma que m'ajudés a votar de forma segura pel meu país", afirma al Diari de Barcelona Rowley. El principal objectiu de Democrats Abroad és potenciar el vot des de l'estranger i fer campanya pel seu partit als diversos països europeus i asiàtics on treballen.

"Aquestes seran les eleccions més importants de la nostra vida", prossegueix Rowley. "Votar des de fora els Estats Units és molt complicat, així que estar a un grup com Democrats Abroad era molt important per mi". I és que el procés de votació per correu és realment feixuc.

Segons explica l'estudiant, s'ha de votar a través d'un seguit de "sobres, cartes i butlletes realment complicades". Ella mateixa ha assegurat més d’una vegada la dificultat de votar “fora dels col·legis electorals”. Rowley ha criticat també la “previsió amb la qual t’has de preparar per poder votar per correu i el seguiment que n’has de fer”.

Votar per correu depenent del teu estat

No obstant això, ha explicat que, com gairebé tot el sistema nord-americà, el sistema de votació depèn molt de cada estat. L’estat de la nostra entrevistada és Connecticut, un estat que, segons ella, “ho posa molt més fàcil que d'altres per votar”. 

Això provoca una nova bretxa entre ciutadans estatunidencs, ja que en funció de l’estat en el qual estan empadronats hauran de buscar més recursos o es trobaran amb més dificultat a l’hora de validar el seu vot. 

Més dificultats, però més implicació

Tot i això, des de l'associació celebren un "augment significatiu" de la participació en aquestes eleccions. Segons Rowley, la massiva implicació d'enguany ha estat provocada pel "desconcert generalitzat de la població i la por després de veure tot el mal que ha arribat a fer Trump en quatre anys".

Tot i la feina que el partit demòcrata sembla haver fet més enllà de les seves fronteres, la visió que els Estats Units ha transmès de cara a altres països no ha estat rebuda per igual. Rowley ha explicat que s'ha sorprès de les persones "que han empatitzat amb el moviment "Black Lives Matter" durant aquest estiu, i posteriorment s'han implicat de forma indirecta amb les eleccions".

Al seu torn, assegura que el pitjor de tot aquest procés de vot telemàtic ha estat "la frustració de no poder viure en primera persona i implicar-se en la realitat social del moment". En definitiva, tot i la iniciativa de Democrats Abroad, el vot per correu segueix sent una assignatura pendent per part del govern estatunidenc.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —