Revista 'Rockdelux' - Diari de Barcelona

després de 36 anys
'Rockdelux' s’acomiada: “Gaudeixin i fins sempre”
La revista musical tanca després de 36 anys amb un número especial amb recomanacions de 55 col·laboradors
La revista musical 'Rockdelux' s'acomiada després de quasi 36 anys amb el número de maig, que arriba en forma de guia cultural per al confinament. Una cinquantena de col·laboradors habituals de diverses generacions ofereixen recomanacions de discos, pel·lícules, sèries de televisió, llibres, còmics, blocs, videojocs i cançons. D’aquesta manera, la revista vol tancar per sempre sent fidel a la seva filosofia de vida “lliure i oberta de mires.”
La pandèmia del coronavirus ha estat el detonant final per al tancament de la publicació, però la crisi venia de més lluny. La direcció de 'Rockdelux' explica que “la crisi generalitzada que viu la premsa escrita ha anat minvant un projecte que sempre s’ha mantingut al marge dels grans grups editorials, i ha defensat una llibertat i una línia de treball que cada vegada s’han fet més difícils de mantenir”.
Com a petita editorial, depenen de la venda als quioscos i els ingressos en publicitat, dos factors que formen part “d’un equilibri que fa anys que s'esquerda” i que la Covid-19 ha acabat trencant. Assenyalen que els resulta inviable continuar i alhora mantenir uns estàndards de qualitat i unes remuneracions dignes. “El periodisme no es fa (o no s’hauria de fer) gratis”, defensen. És per això, també, que defugen de la possibilitat de transformar-se en una revista digital, on creuen que la precarietat augmenta.
Rockdelux mayo: especial ideas para un confinamiento. Número de despedida. Gracias a tod@s por vuestro apoyo durante tantos años. Hasta siempre. https://t.co/V2cKNSVQwH pic.twitter.com/11B48DBoGy
— ROCKDELUX (@rockdelux) May 4, 2020
Un comiat amb orgull
Malgrat tot, asseguren que marxen “amb el cap ben alt, amb la satisfacció d’una feina ben feta”. Fugen de falses modèsties i s’enorgulleixen d’haver creat el “concepte peculiar 'Rockdelux'”.
La revista, que va néixer el 1984, ha estat pionera en la crítica i l'anàlisi del panorama musical més variat. Un espai amb una visió que la revista defineix com a “lliure, oberta, tolerant i desinhibida” on es parlava de diferents estils de música. També es reconeix 'Rockdelux', que ha participat en la direcció artística del festival Barcelona Acció Musical (BAM) i ha assessorat el Primavera Sound, com a impulsora de la música indie espanyola.
Són conscients d’haver estat un referent, i adverteixen els que han de venir: “deixem un forat i convidem d’altres a que l’ocupin. Veuran que no serà senzill ni fàcil”.
Número 394, confinat
Els números especials de 'Rockdelux' són els que més es recorden, aquells amb grans recopilatoris d’artistes o cançons i que, a més, s’acompanyaven d’un CD (o casset) exclusius. L’últim es va publicar el passat mes de novembre i incloïa un recull de tota la cultura, des de discos, pel·lícules o còmics, de la dècada 2010-2019.
Aquest número de maig és exactament el 394, i sota el títol Rockdelux (1984-2020) ha estat creat des de 55 llars diferents. 'Rockdelux' explica que va oferir a diversos col·laboradors una pàgina perquè “traguessin les seves fílies” i parlessin lliurement “sobre el que els mou i els commou, sense necessitat d’atenir-se a l’actualitat immediata”. La direcció els ho va demanar sense avisar als autors dels textos que seria l’últim número de la revista “per evitar un excés de sentimentalisme”.
“Llegeixin, gaudeixin, comentin”. Amb aquestes recomanacions s’acomiada 'Rockdelux', i recorda: “no ho oblidin: guanyarem. Sempre."

