Open Arms
Per Mar Grau
Publicat el 01 d’octubre 2020

"Aquí acaba un llarg viatge ple de violència i patiment. Confiem que Europa a partir d'ara els tracti millor", amb aquestes paraules sentenciava l'ONG Open Arms, el 18 de setembre, els 10 dies  a alta mar després d'haver rescatat a 276 nàufrags i d'arribar en situacions extremes. Aquest dia, Itàlia autoritzava el desembarcament dels 150 nàufrags que tenia a bord, per passar el període de quarantena al vaixell Allegra, amarrat al port de Palerm de l'illa de Sicília. 

D'aquests 276 migrants, 50 eren menors no acompanyats i van ser rescatats en operacions al Mediterrani central entre el 8 i l'11 de setembre. Itàlia, finalment va autoritzar el vaixell a apropar-se a les costes de Palerm per cobrir-se del mal temps i a l'espera d'una decisió definitiva, després de la reiterada negativa de Malta.

Els dies abans de poder desembarcar, molts ocupants es van llançar desesperats al mar per intentar arribar nedant a Palerm i van ser rescatats per la Guàrdia Costanera italiana. Els metges de l'associació italiana Emergency descrivien la situació de dins el vaixell com a preocupant, ja que moltes persones necessitaven assistència mèdica immediata. A causa de la quarantena ara no hi ha cap vaixell humanitari al Mediterrani central. Tots estan bloquejats. Avui, el cap de missió d'Open Arms i director de la mateixa ONG a Itàlia, Riccardo Gatti, ens n'explica la situació, quan només queda un dia per acabar la quarantena. 

Trobes adequada aquesta quarantena?

Quina justificació donen?

Nosaltres hem demanat explicacions i l'única resposta que ens donen és que els vaixells mercants són més grans i, llavors, es poden mantenir distàncies. Això tampoc té massa sentit perquè els nostres protocols de com treballem a bord són els  mateixos que utilitzen els hospitals. A més a més, ara a amb el nostre equip mèdic col·labora una ONG de metges italians, que són els encarregats dels hospitals de campanya del país. O sigui, amb els nostres protocols és com si treballessis en un hospital, i evidentment, els metges que treballen a un hospital, després de la seva jornada, no fan quarantena, a no ser que siguin positius... A nosaltres se'ns ha imposat la quarantena sense fer una avaluació de la situació a bord. Injustificable.


"Estem segurs que hi haurà una excepció extraordinària i no podrem sortir, ja que les autoritats guardacostes sempre troben disconformitats al vaixell que comporten un bloqueig administratiu"


I us han dit com han de ser els protocols? 

No. No hem rebut cap explicació per part del ministeri ni  de les autoritats italianes, sobre el perquè o sobre com eren els protocols i la normativa. No hem pogut ni parlar amb els tècnics que dicten la quarantena. És una mesura, o almenys això sembla, per intentar bloquejar, d'una manera diferent, als vaixells de les ONG. 

I demà, que s'acaba la quarantena, què?

Teòricament si tothom és negatiu, el vaixell estaria lliure de quarantena i podria tornar a moure's. Tot i això, estem segurs que hi haurà una excepció extraordinària, i no podrem sortir, ja que les autoritats guardacostes sempre troben disconformitats al vaixell que comporten un bloqueig administratiu. Com et dic, sempre hi ha pressions als vaixells de les ONG, una altra mesura discriminatòria, destinada a bloquejar-nos.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —