Una dona veu una pel·lícula projectada en una plaça a Rio de Janeiro.
Per Associated Press
Publicat el 14 de maig 2020

A Rio de Janeiro (Brasil), centenars de famílies estan confinades en petits apartaments com a mesura per prevenir l'expansió del virus. Algunes d'elles, però, han pogut oblidar-se momentàniament de la pandèmia gràcies a la projecció de pel·lícules als carrers per iniciativa de RioFilme, l'empresa pública de cinema de la ciutat. Brasil ja compta amb més de 12.000 casos de Covid-19 i s'ha convertit en el país de Llatinoamèrica més afectat pel virus.

Quan cau la nit, un equip de vídeo projecta diverses pel·lícules a una gran pantalla al carrer des d'un Land Rover. Als balcons i finestres, pares i nens s'agrupen per veure curts de cinema per a infants. L'àudio es difon des del vehicle, creant una experiència similar a la d'un autocinema, amb la diferència que els espectadors es troben a les seves llars i no als cotxes.

El president de l'empresa municipal RioFilme, Cesar Miranda Ribeiro, explica que la iniciativa "Cinema a les finestres" pretén "cuidar la salut mental de la gent". La quarta projecció va tenir lloc el darrer dimecres 13 de maig a la nit i ja hi ha una gran demanda de nombroses associacions de veïns per sol·licitar activitats similars per als seus residents.

Una de les veïnes, Renata Rodrigues, confessa que les sessions de cinema li han donat, tant a ella com a les seves filles, un moment per desconnectar de la monotonia i del cansament d'estar confinades. "Estar tancada a casa tot el dia és dolent per als adults, però imagina't per als nens", expressa Rodrigues.

Abans que el coronavirus arribés al Brasil, el dispositiu mòbil de RioFilme portava el Land Rover a diversos barris arreu de la ciutat, oferint cinema a la fresca en parcs i places de manera gratuïta. Aquestes projeccions, però, van quedar suspeses per prevenir les aglomeracions de gent, ja que els cinemes tradicionals també van acabar tancant.

El retorn dels autocinemes
Altres brasilers, cansats del confinament i de veure pel·lícules en línia, han començat a anar amb cotxe als autocinemes. A Brasília, l'autocinema de la ciutat amb més de 47 anys d'història, va reobrir les seves portes la setmana passada, mentre que les sales de cinema convencionals romanen tancades. En total, uns 150 cotxes hi van assistir el darrer dimecres per veure la projecció del film animat "Smallfood".

Abans de la pandèmia, l'autocinema tenia uns 30 o 40 vehicles per sessió. Ara, el nombre d'assistents s'ha triplicat, després que es permetés la seva reobertura, segons explica la propietària de l'establiment, Marta Fagundes, al diari Folha de S. Paulo. Alguns dels clients van esperar fins a una hora per poder entrar a l'autocinema, que ha reduït el seu aforament de 400 a 200 cotxes per assegurar la distància de seguretat entre les famílies.

D'altra banda, la cadena de cinemes Brazil Cinesystem, també ha obert un autocinema a l'aparcament d'un centre comercial, a la ciutat costanera de Praia Grande. En aquest cas, els espectadors poden enviar un missatge per Whatsapp per demanar crispetes i begudes i els treballadors les porten amb totes les proteccions fins als cotxes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —