Afganistan
Per EFE
Publicat el 26 d’agost 2020

Una forta riuada al nord de l'Afganistan ha causat almenys 79 morts i 105 ferits, a més de deixar mig miler d'habitatges danyats i carrers destruïts, en una nova catàstrofe natural en aquest país colpejat per la guerra. "Era com el dia del judici final", recorda  Samiullah, un jove afganès de 20 anys. La riuada ha començat durant la matinada i ha colpejat sobretot a la capital de la província de Parwan, Charika, on viu Samiullah.

El jove dormia quan, en plena matinada, li va despertar la catàstrofe i tots, excepte la seva mare, van aconseguir sortir de l'habitatge familiar amb vida. "La inundació va començar cap a les tres o dos quarts de quatre del matí (...) Tothom es va despertar i va tractar de salvar-se, ningú sabia on estaven els altres. La meva mare va quedar atrapada en el soterrani de la casa i va morir", es lamenta.

Entre la runa també s'han trobat els cossos sense vida de dos dels fills dels seus veïns. "Hi ha moltes altres víctimes entre els meus veïns, molta gent segueix sota el fang i els seus cadàvers encara no han estat recuperats", diu.

Samiullah, com a testimoni directe de la força de l'aigua, explica que la riuada va ser especialment devastadora en la seva zona pel fet que està situada en la faldilla d'un vessant. "Aquí totes les cases han col·lapsat i han quedat completament destruïdes", afirma.

El director de Salut Pública de Parwan, Safiullah Warasta, ha informat que, segons l'últim recompte, la catàstrofe a la província ha causat 79 morts i 105 ferits. "Els nostres equips de rescat i resposta estan treballant durament i continuen recuperant cadàvers, buidant carreteres bloquejades, buscant desapareguts i brindant assistència d'emergència als afectats", diu el viceportaveu del governador de Parwan, Rahmatullah Haidari.

500 llars afectades

Les autoritats no han donat un nombre total de desapareguts, encara que confirmen que els danys a la propietat són "molt alts" i que unes 500 cases han resultat afectades o destruïdes. El Departament de Gestió de Desastres afganès ha mostrat imatges de la catàstrofe en les seves xarxes socials, en les quals es veu com les aigües han causat destrosses en habitatges i vehicles, i han deixat carrers enfangats i replets de pedres.
 

"Estem mobilitzant tots els nostres recursos disponibles per a rescatar a les persones atrapades, extreure els cadàvers, obrir les carreteres, brindar primers auxilis (...) i lliurar articles comestibles i no comestibles als afectats", diu el portaveu del Departament de Gestió de Desastres, Ahmad Tamim Azimi.

Segons Azimi, les fortes pluges de la jornada també han deixat dos morts i cinc ferits a la província central de Maidan Wardak i dos altres morts i tres ferits a Nangarhar. El ministre de Defensa afganès, Asadullah Khalid, s'ha desplaçat fins a la zona del desastre per a avaluar els danys i ha promès ajuda de l'Exèrcit.

 

 

 

El president promet ajuda

El president afganès, Ashraf Ghani, ha expressat el seu pesar per les inundacions. "El president del país està profundament entristit per les notícies de pèrdues humanes i financeres a causa de les inundacions a la província de Parwan i altres parts del país", diu un comunicat del Palau Presidencial. A més de prometre l'assistència dels organismes públics, Ghani també ha fet una crida als comerciants, empresaris i organitzacions humanitàries per a "lliurar l'ajuda necessària a les persones afectades". Els taliban, en un comunicat, també han lamentat les víctimes i demanat als seus combatents a la zona que prestessin en la mesura que sigui possible ajuda als afectats.

L'Afganistan pateix amb freqüència desastres naturals que provoquen nombroses pèrdues humanes, com els corriments de terra que van causar la defunció de 2.000 persones el maig de 2014 al nord-est del país, una situació agreujada per gairebé dues dècades de guerra.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —