La robot egípcia que lluita contra la Covid-19 - Diari de Barcelona
Robòtica
La robot egípcia que lluita contra la Covid-19
De la mateixa manera que el vell fuster Gepetto va crear Pinocchio, l’enginyer egipci Mahmoud al Komy ha creat la Cira V 02 del no-res i amb la seves pròpies mans: una robot blanca d’ulls sortits que s’encarrega de lluitar contra el coronavirus.
La robot té una cara amable, dos sensors grocs per ulls, tors ample i una cintura de vespa que dóna pas abruptament a una plataforma amb quatre grans rodes negres. En la part posterior, porta dues llums enormes, una vermella i una blava.
Al Komy va optar pels trets humans per a la meitat superior del seu robot a petició de les persones consultades en un hospital on va anar-hi per provar les seves funcions: mesurar la febre, detectar si les persones porten màscares, obtenir mostres PCR, servir taules i fins i tot, treure sang.
Al laboratori
Cira va néixer a l'abril en un laboratori d'una acadèmia en la qual Al Komy ensenya programació i robòtica a nens d'entre 6 i 18 anys a la ciutat de Tanta, al nord del Caire.
"Des del principi de la COVID-19, vaig voler fer una solució integrada per al coronavirus des de la meva experiència en mecatrònica i enginyeria robòtica. Vaig voler ajudar a la gent, aquest robot va ser fet per a tota la humanitat", explica a EFE el jove enginyer, de 26 anys.
L'estructura de la robot va ser impresa en 3D amb un equip construït pel propi Al Komy; però avui Cira és una versió molt millorada de si mateixa. La segona versió va quedar llesta fa aproximadament un mes i, a diferència d'abans, és capaç de mesurar la temperatura de les persones a fins a 5 metres de distància i prendre mostres per al PCR també del nas i no sols de la boca.
La tercera i última versió serà "el producte final", és a dir, molts robots, cadascun especialitzat en una de les funcions que la Cira fa per si sola. El "Gepetto modern" ja està en contacte amb algunes companyies manufactureres i fins i tot amb alguna oficina governamental. Encara que el nombre de casos de COVID-19 a Egipte va caure el dissabte per sota del centenar, el jove continua millorant la funcions de Cira, conscient que a la pandèmia encara li queda un llarg recorregut.
"Si va pel camí d'un negoci i aconsegueix un patrocinador o companyia manufacturera, provaré qualsevol robot partint d’aquest", va explicar Al Komy, afegint que d'aquesta manera una cafeteria tindrà el seu propi model que només serveix taules, mentre que un hospital comptarà amb un altre dedicat a prendre mostres.
Detalls tècnics
Actualment, cada funció requereix una petita adaptació tècnica en la robot abans de canviar a la següent acció.
Quan està en manera detecció de màscara i una persona se li posa davant, Cira reconeix de seguida si l'humà porta protecció o no, i, de no ser així, li demana en àrab que se la posi, per a després obrir la barrera que porta incorporada a l'esquerra i deixar passar al client.
Si un desitja prendre's la febre, s'ha de col·locar dret davant la robot per a sotmetre's a la càmera tèrmica que porta col·locada a l'espatlla. Si l’individu té una temperatura més elevada del normal, Cira farà sonar una alarma. "Triga 200 mil·lisegons en prendre la temperatura", diu Al Komy.
En la seva funció de servir en cafeteries, la humanoide pot ser controlada des de qualsevol telèfon mòbil o ordinador. Amb només introduir la seva IP en el cercador, la hi pot manejar amb uns simples botons d'adreça. A més, amb un bastonet adherit a una petita extremitat, pren mostres per al PCR de nas i boca, a les quals s'acosta lentament per a evitar danyar al possible contagiat.
Per al seu creador, la missió més nova és l'extracció de sang, per a la qual Cira es mou de nou a poc a poc, aquesta vegada amb una enorme agulla en una altra extremitat. "És segur, però necessita algunes millores. Serà mes segur que un humà, està fet amb equacions robòtiques", comenta l'enginyer, i agrega que porta una càmera incorporada per a ajudar a buscar les venes en punxar.
Estrena
Rigoberta Bandini publica ‘Si muriera mañana’, primer single del nou disc
27 de setembre de 2024