Roc Blackblock pintant un bust de Franco sobre el mural que li van esborrar operaris de l'Ajuntament de Barcelona fa quinze dies. Diumenge 21 de febrer de 2021 (HORITZONTAL)
Per ACN
Publicat el 22 de febrer 2021

Roc Blackblock i una desena d'artistes urbans han tornat aquest diumenge al parc de les Tres Xemeneies del Poble-sec per fer una nova acció artística de protesta a favor de la llibertat d'expressió. Sense reproduir-lo exactament, l'artista ha repintat sobre el mur on fa quinze dies va firmar un grafit a favor de la llibertat de Pablo Hasél que va ser esborrat per operaris municipals.

"Aquí es censura, reprimeix i tortura com en una dictadura" és el missatge central del mural repintat per Roc Blackblock.

L'Ajuntament es va disculpar posteriorment i va oferir a Blackblock els mitjans per tornar-lo a pintar. Desmarcant-se de l'oferiment, l'artista ha creat una versió alternativa de l'obra on ha dibuixat els bustos de Franco i el rei emèrit, entre altres. Al seu costat altres artistes han pintat també murals a favor de la llibertat d'expressió.

El mural esborrat fa quinze dies "per error", segons l'Ajuntament de Barcelona, contenia entre altres la cara del rei emèrit, titllant-lo de "lladre", "xoriço" o "assassí d'elefants". En la nova versió que —a aquesta hora encara— dibuixa Roc Blackblock, hi apareix de nou la figura del monarca, ara al costat de la de Franco.

L'artista ha lamentat que s'estigui "distorsionant una mica" l'objecte de la protesta col·lectiva dels artistes urbans, i ha insistit que el motiu de la seva acció és la denúncia de la "censura" i la defensa de la llibertat d'expressió. "Més enllà de la meva obra, la meva figura i el mural pintat fa quinze dies", insistia sentint-se centre d'atenció de periodistes i vianants que s'han apropat al parc.

Blackblock atribueix l'esborrat de la seva pintada al fet que hi hagi "temes intocables, com l'exèrcit o la monarquia", i ha assegurat que "algú va prendre la decisió" de tapar el seu mural, més enllà que dins del Consistori hi hagi "diversitat d'opinions al respecte". "Aquest ja és un problema de l'Ajuntament, però no l'objecte de la nostra protesta", ha comentat després d'admetre que el govern municipal li va oferir costejar el seu nou mural.

Denúncia de "la repressió i la censura"

L'artista i la resta de grafiters que aquest matí han pintat i repintat murals del parc del Poble-sec ja hi van ser fa quinze dies, convocats en defensa de la llibertat d'expressió i a propòsit de la sentència de presó contra el raper Pablo Hasél.

En nom seu, Blackblock, ha manifestat que accions com les d'avui s'han fet "des de fa temps", i ha recordat una altra acció mural el 2008 i també la cançó col·lectiva de rap Llibertat d'expressió. "Però malauradament sembla que fins que no entra algú a la presó i es cremen contenidors no es comença a parlar de canviar les lleis, quan en realitat amb Valtonyc ja hi havia sentència ferma".

"Nosaltres seguirem fent ús de totes les eines, i tant de bo no s'hagi d'arribar a l'extrem de fer accions de confrontació i de legítima defensa davant la policia per fer valdre la nostra veu i la protesta", ha advertit.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —