Rússia Unida blinda Putin
Per EFE
Publicat el 06 de novembre 2020

Legisladors de Rússia Unida, el partit del Kremlin, han presentat un projecte de llei per implantar una immunitat pràcticament absoluta als expresidents russos, segons s'estableix a la reforma constitucional del mandatari rus, Vladimir Putin, aprovada en un plebiscit el passat dia 1 de juliol.

"El projecte de llei blinda les garanties d'immunitat d'un expresident més enllà del termini de compliment del seu mandat", ha declarat el senador oficialista Andréi Klishas, qui juntament amb el diputat Pável Krashennikov ha presentat la proposta a la Duma russa (la Cambra baixa), segons l'agència Interfax.

Segons la legislació vigent, els expresidents russos gaudeixen d'immunitat pels presumptes delictes que hagin comès, però només durant l'exercici del seu mandat. No estan protegits davant de causes penals o administratives vinculades a fets anteriors o posteriors.

El projecte de llei presentat aquest dijous estableix, en canvi, que després de complir els seus mandats, els presidents russos gaudeixin d'immunitat total i no puguin ser objecte de processos legals, i no puguin ser detinguts, sotmesos a registres ni interrogats, a menys que siguin acusats d'alta traïció.

La immunitat de l'expresident també s'estén al seu habitatge, els locals on treballi, els mitjans de transport i comunicació, els seus documents, equipatge i correspondència.

Consolidant el control

Krashénnikov ha expressat la confiança que aquest projecte de llei sigui debatut juntament amb la proposta presentada el 31 de juliol per Putin sobre la nova composició del Consell de la Federació (Senat) de Rússia i els escons de senadors vitalicis, que podrien ser ocupades per exmandataris.

Putin va presentar el passat dissabte un projecte de llei que permetria als presidents designar fins a 30 senadors, set dels quals podrien ser vitalicis. A més, el projecte de llei estableix que tots els expresidents es convertirien en senadors i podrien obtenir també l'estatus vitalici.

Segons ha comentat Krashénnikov a l'agència de notícies russa TASS, el projecte de llei presentat avui es desprèn de la Constitució reformada i està vinculat a la proposta de Putin de fer canvis al Senat, ja que "els expresidents tindran també la possibilitat de convertir-se en senadors vitalicis", cosa que reforçarà la immunitat.

La proposta, segons ha defensat el diputat, "no només és important per una persona concreta, sinó per a l'estabilitat de l'Estat i la societat, perquè qui ocupi el càrrec de president comprengui que existeix l'estat d'immunitat i ningú es venjarà d'ells o els perseguirà".

"Pràctica comuna"

Per la seva part, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha recalcat que la immunitat presidencial no és una novetat en l'àmbit internacional. "Es tracta d'una pràctica comuna entre molts països i està justificada. Des del punt de vista de la praxi internacional no és una innovació", ha afirmat.

Tot i el fet que el projecte de llei ofereix garanties quasi absolutes i sense amics temporals a un exmandatari, tampoc n'és un blindatge total, ja que contempla la possibilitat que un expresident pugui ser privat de la seva immunitat. Aquest fet només podria succeir en el cas d'una acusació d'alta traïció o algun delicte greu presentat per la Duma russa, amb el suport del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —